Řidič autobusu nadýchal promile alkoholu. Na místě přišel o řidičák

Řidič linkového autobusu na Hodonínsku při policejní kontrole nadýchal promile alkoholu, na místě přišel o řidičský průkaz. Jestli půjde o přestupek, nebo trestný čin, rozhodnou výsledky odběru krve. Podle policie to nebylo poprvé, kdy dotyčný řídil opilý.

Hlídky na Hodonínsku o víkendu při krajské preventivní akci zastavily a kontrolovaly stovky řidičů, pět z nich sedlo za volant po požití alkoholu. Jedním z nich byl i řidič autobusu, kterého policie kontrolovala v sobotu brzy ráno. „Při provedené dechové zkoušce na alkohol se policisté nestačili divit jejímu výsledku. Na displeji měřicího přístroje se objevila hodnota jedno promile alkoholu v době, kdy řidič měl započít jízdu na pravidelné lince,“ uvedl policejní mluvčí Petr Zámečník.

Řidič autobusu tak musel jízdu předčasně ukončit. Policisté ho vyzvali k lékařskému vyšetření s odběrem krve, kterému se podrobil. „Výsledek pak určí, jestli půjde o přestupek (do jednoho promile) nebo o trestný čin ohrožení pod vlivem návykové látky. I tak řidič na místě přišel o svůj řidičský průkaz,“ uvedl mluvčí.

Řidič měl problémy s alkoholem i v minulosti

Další prověřování podle mluvčího policie ukázalo, že u řidiče autobusu nešlo o jeho první problém s alkoholem za volantem. Loni ho policisté přistihli při řízení soukromého osobního vozu, kdy nadýchal půl promile alkoholu. Přestupek správní orgán potrestal pokutou a zákazem řízení, který už pominul.

Policie loni na Hodonínsku přistihla téměř pět set řidičů pod vlivem alkoholu, letos eviduje šedesát osm případů. „Za rok 2019 jsme také zaevidovali čtyřicet devět dopravních nehod, které způsobil řidič pod vlivem alkoholu. Této problematice se dlouhodobě věnujeme a nadále budeme,“ doplnil mluvčí.