Zchátralý obchodní dům Breda možná koupí město. S rekonstrukcí by pak pomohl i stát

Město Opava zváží koupi památkově chráněné budovy obchodního domu Breda, která je nyní součástí konkurzní podstaty likvidované firmy podnikatele Kamila Kolka. Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) přislíbil, že stát by s nákladnou rekonstrukcí pomohl, pokud by budova patřila městu a našlo se pro ni smysluplné kulturní využití.

V době svého otevření v roce 1928 byla Breda největší obchodní dům v republice, teď je ale uzavřený a dlouhodobě chátrá. Konkurzní správce jej nabízí za padesát pět milionů korun. „Náklady na opravu odhadujeme na dalších tři sta až pět set milionů korun,“ uvedl primátor Opavy Tomáš Navrátil (ANO). Právě proto město o koupi dosud vážně neuvažovalo.

To se nyní může změnit. „Pokud bude budova v majetku města a bude existovat studie na její využití v kulturní oblasti, třeba nějaké kulturní centrum, můžeme začít jednat vážně a najít masivní podporu, aby se projekt dostal do národního investičního plánu,“ řekl ministr kultury.

Středobodem obchodního domu je hala se skleněnou kopulí vyplněnou luxferami a dvojramenným dřevěným schodištěm, právě ta je poničena nejvíc. „V roce 2004 došlo v budově k požáru, který celou tu kopuli významně zatížil. Poškodil ty sklobetonové tvárnice, které tvoří výplň mezi žebry. A škody po tom požáru nebyly dodnes nějak odstraněny,“ řekl Václav Hájek z Národního památkového ústavu.

V budově by mohlo vzniknout Muzeum africké kultury

Primátor Opavy uvedl, že město nyní nechá vypracovat studii na využití budovy, kterou pak předloží ministerstvu kultury.

Podle poslance a opavského zastupitele Pavla Juříčka (ANO) je teď třeba udělat tři hlavní kroky. „Jedním z bodů je příprava projektu využitelnosti. Může to být třeba Muzeum africké kultury Joy Adamsové,“ řekl. Opavskou rodačku, spisovatelku, malířku a ochránkyni zvířat proslavila hlavně kniha Příběh Lvice Elsy.

Dalšími pak jsou výkup majetku a zřízení nadace, do které by mohl stát, popřípadě soukromé subjekty, vkládat prostředky určené na rekonstrukci památkově chráněné stavby.

Kolek: Stav Bredy mě trápí

Před sedmadvaceti lety v privatizaci koupil obchodní dům Breda kdysi vlivný podnikatel Kamil Kolek. Devět let ho provozoval, pak ale zkrachoval a začala se psát nejsmutnější část historie tohoto domu. „Každý si může myslet, že za všechno může Kolek. Mě ale stav Bredy velmi trápí,“ řekl podnikatel. Tvrdí, že se řadu let marně snažil dohodnout s firmou, která odkoupila jeho pohledávku za budovou. „Nebyla ochota, nakonec Breda skončila v konkurzu,“ dodal Kolek.

Původně správce konkurzní podstaty secesní památku nabízel městu. Radnice ale kupní cenu padesát pět milionů korun odmítla s odůvodněním, že je příliš vysoká, především s ohledem na to, že jsou nutné značné investice do objektu. Za uvedenou cenu se nakonec nenašel žádný zájemce. 

  • Breda byla považována za první moderní obchodní dům v Československu. Otevřela se 6. října 1928. Tehdy největší obchodní dům v republice ohromoval nejen modernistickým architektonickým řešením z dílny Leopolda Bauera, ale také šíří nabízeného sortimentu a řadou novinek, jinde neznámých. 
  • Bauer jako jeden ze zakladatelů architektonického stylu, známého pod názvem Vídeňská secese, vyprojektoval mimořádnou stavbu. Do přízemí nárožního sedmipodlažního paláce ze železobetonu a zdiva umístil pilíře a výkladní skříně. Dvě podlaží budovy ukryl pod zem.
    Hmotu budovy vizuálně rozčlenil vertikálami obvodových pilířů, které nechal vystoupat k lunetovým římsám s lomeným obloukem. Do posledního patra umístil na rozdíl od zbytku budovy kruhová okna. Unikátem nebyl jen odvážný architektonický návrh budovy. Neméně zajímavé bylo i technické vybavení domu, k němuž patřily například osobní a nákladní výtahy, automatická telefonní ústředna s padesáti účastnickými stanicemi, instalace automatických hlásičů požáru nebo moderní vzduchotechnika.
  • Po znárodnění byl přejmenován na Průkopníka, později se stal součástí státního podniku Prior. Ke svému současnému názvu se vrátil po pádu komunismu. Jméno domu bylo také skloňováno v souvislosti s podezřelou privatizací a probíhal rovněž soud o vlastnictví. Nyní je dům uzavřen, v listopadu 2012 bylo ale v sousedství v místě bývalého pivovaru otevřeno nákupní centrum Breda & Weinstein, které názvem navazuje na historii slavného domu Breda.