V Bredě to kdysi klokotalo životem. Dnes konkurzními pohledávkami

Slavné obchodní domy v problémech (zdroj: ČT24)

Architektonicky unikátní a památkově chráněný bývalý obchodní dům Breda patří k symbolům Opavy. Už pět let se ale lidé dovnitř nepodívají. Vlastník domu, firma podnikatele Kamila Kolka, totiž skončila v konkurzu - a teď se řeší vypořádání pohledávek.

Podobný osud postihl i ostravský obchodní dům Ostravica-Textilia, na jejímž zpustnutí se podepsal i podnikatel Kolek.

„Bylo to místo, které vířilo životem, které doslova klokotalo energií, lidi se tam potkávali, dělaly se tam nejrůznější akce - od prezentací módních výstřelků až po různé diskuze,“ uvedl Tomáš Skalík, jednatel sdružení Za Opavu.

Dnes jsou za okny vidět jen holubi. Firma majitele Kamila Kolka totiž skončila v konkurzu. „Bredu teď čeká přímý prodej nebo dražba. Kdy a za jakých podmínek, to musí říct konkurzní správce,“ zjistila redaktorka České televize Markéta Radová. ČT se ho snažila zkontaktovat, ale podle asistentky je v zahraničí a vyjadřovat se nebude.

Samospráva zatím s konkurzním správcem nemluvila. Ale podle náměstka primátora je otevřená i jednání o odkupu Bredy. „Pokud by to nebylo v řádech desítek milionů korun, tak je povinností města se postarat o takovou kulturní památku,“ sdělil náměstek primátora města Opavy Dalibor Halátek.

  • Breda byla považována za první moderní obchodní dům v Československu. Otevřela se 6. října 1928. Tehdy největší obchodní dům v republice ohromoval nejen modernistickým architektonickým řešením z dílny Leopolda Bauera, ale také šíří nabízeného sortimentu a řadou novinek, jinde neznámých. 
  • Bauer jako jeden ze zakladatelů architektonického stylu, známého pod názvem Vídeňská secese, vyprojektoval mimořádnou stavbu. Do přízemí nárožního sedmipodlažního paláce ze železobetonu a zdiva umístil pilíře a výkladní skříně. Dvě podlaží budovy ukryl pod zem.
    Hmotu budovy vizuálně rozčlenil vertikálami obvodových pilířů, které nechal vystoupat k lunetovým římsám s lomeným obloukem. Do posledního patra umístil na rozdíl od zbytku budovy kruhová okna. Unikátem nebyl jen odvážný architektonický návrh budovy. Neméně zajímavé bylo i technické vybavení domu, k němuž patřily například osobní a nákladní výtahy, automatická telefonní ústředna s padesáti účastnickými stanicemi, instalace automatických hlásičů požáru nebo moderní vzduchotechnika.
  • Po znárodnění byl přejmenován na Průkopníka, později se stal součástí státního podniku Prior. Ke svému současnému názvu se vrátil po pádu komunismu. Jméno domu bylo také skloňováno v souvislosti s podezřelou privatizací a probíhal rovněž soud o vlastnictví. Nyní je dům uzavřen, v listopadu 2012 bylo ale v sousedství v místě bývalého pivovaru otevřeno nákupní centrum Breda & Weinstein, které názvem navazuje na historii slavného domu Breda.

Upadá i ostravská památka

Podobně nejasná je také budoucnost bývalého domu Ostravice-Textilie v centru Ostravy. I zde měl v minulosti podíl podnikatel Kamil Kolek. V roce 2000 tu coby tehdejší majitel dělal nepovolenou rekonstrukci, během které se uvnitř zřítily stropy.

Nově mělo uvnitř vzniknout centrum kultury a umění. Podle zástupce vlastníka se ale tento záměr kvůli právním překážkám prozatím odkládá. „Proto se letos a v příštím roce budeme zaměřovat na opravy a úpravy exteriéru budov,“ uvedl vedoucí projektu Ostravica 2020 Daniel Zeman s tím, že změna se má týkat hlavně nárožní budovy. Ta by měla získat novou, umělecky zajímavou fasádu.

Podle dřívějšího vyjádření Daniela Zemana mělo trvat přibližně čtyři roky, než se do budov naplno vrátí život. V kulturním centru se počítá s pořádáním divadelních představení, koncertů, projekcí nebo výstav. Například Irma Kaňová tam nafotila sérii fotografií. Pořadatelé divadelního festivalu Move fest zde zase natáčeli taneční film Luxury Memories.

  • Komplex tvoří tři domy. Nejstarší je budova bývalé banky z roku 1905, kterou navrhl vídeňský architekt Wunibald Deininger. Roku 1911 byl postaven podle návrhu Felixe Neumanna bývalý obchodní a nájemní dům a roku 1929 obchodní dům Textilia.
  • Textilia, kterou navrhla berlínská architektka Marie Formmerová, patřila k největším a nejluxusnějším obchodním domům v republice. Přežil bombardování za 2. světové války a fungoval i po znárodnění za komunismu, dostal ale nové jméno – Ostravica.
  • Zkáza přišla osm let po privatizaci v roce 2000, kdy se stal majitelem komplexu opavský podnikatel Kamil Kolek. Při opravách, na které neměl povolení, se za provozu obchodního domu zřítily stropy a část střechy. Dostal za to podmínku. Roku 2001 krátce zprovoznil část objektu. Od té doby je uzavřený.
  • Roku 2005 koupila obchodní dům firma Ostravica Fashion, která odstranila následky havárie. V roce 2010 se stala vlastníkem developerská společnost Amádeus Real, jež přišla s projektem obchodního centra za 2,5 miliardy. Koupila i sousední městské pozemky. Nejstarší budovu chtěla zbourat.
  • Protože společnost nedostala územní rozhodnutí, odstoupila roku 2012 od smlouvy a roku 2013 žalovala město o 1,6 miliardy za zmařenou investici. To město neuznává a soudí se. Požaduje také doplatit asi sedm milionů, jež firma dluží za pozemky. Stav komplexu se neustále zhoršuje, hrozí demolice rohového domu, který nedostal památkovou ochranu. Město marně vymáhalo udržovací práce v objektu.
  • Od roku 2012 začala bojovat za záchranu komplexu občanská iniciativa. Petici za zachování objektů podepsalo přes sedm tisíc lidí. Petiční výbor podal také trestní oznámení na majitele. Roku 2014 převedla firma Amádeus Real domy firmě RME Czech majitele Nikose Boborase.
Dům Ostravica ozdobila Madona (zdroj: ČT24)