Policie uzavřela vyšetřování střelby v Dražůvkách. Skončila i sbírka pro pozůstalé

Policie odložila případ střelby v Dražůvkách na Hodonínsku, při které útočník zabil místostarostu obce i sebe. Uzavřel se také transparentní účet, částku téměř milion čtyři sta tisíc brzy dostane pozůstalá rodina. Svaz měst a obcí a Sdružení místních samospráv dál požadují, aby se změnil systém spolupráce policie a úřadů. Policie si představitele radnic zve k podobným zásahům jako nezúčastněné osoby.

Loni 24. května přišla policejní hlídka řešit sousedský spor, jako doprovod si s sebou vzala místostarostu Dražůvek. Útočník, který se zabarikádoval v domě, místostarostu zastřelil a následně obrátil zbraň proti sobě.

„Vzhledem k tomu, že pachatel zemřel, vražda jako taková byla odložena. Postup police zkoumala generální inspekce, pochybení nezjistila,“ řekl mluvčí Policie ČR Jihomoravského kraje David Chaloupka.

Tragédie vyvolala vlnu solidarity. Na transparentní účet přišel rodině místostarosty skoro milion a čtyři sta tisíc korun. Přispívaly i obce napříč celou republikou. „Peníze v příštích týdnech převedeme na účet pozůstalých, současně může Jihomoravský kraj zkontrolovat, zda jsou využívány účelně,“ řekl mluvčí Městského úřadu Kyjov Filip Zdražil.

Obce nechtějí, aby k podobným zásahům chodili úředníci

Krátce po incidentu v Dražůvkách Sdružení místních samospráv a Svaz měst a obcí řekly, že chtějí, aby se spolupráce mezi policií a úřady změnila a lidé z radnic by nemuseli být po boku policistů v případě, že vstupují do domů nebo na pozemky jako nezúčastněné osoby.

„Tato otázka byla předmětem jednání mezi předsedou Svazu měst a obcí a nejvyšším státním zástupcem. Cílem je nalézt optimální řešení, které bude v souladu se zákonem a které bude zároveň vyhovovat potřebám obcí,“ řekl mluvčí Nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý.

Samosprávy navrhují, aby představitele obcí nahradili například strážníci přilehlých měst. Na možné riziko by měli být lépe připravení.