S policií by k zásahům neměl chodit starosta, reagují na neštěstí v Dražůvkách samosprávy

S policisty by do budoucna neměli k zásahům chodit starostové či místostarostové jako nezúčastněné osoby. Jejich přítomnost je v současnosti nutná například při vstupu na cizí pozemek. V reakci na tragédii v Dražůvkách na Hodonínsku, kde pachatel zabil místostarostu, to uvedli předsedové Svazu měst a obcí ČR František Lukl a Sdružení místních samospráv Stanislav Polčák.

Plánovaná změna souvisí s nedávným neštěstím Dražůvkách. Místní občan, který sousedovi vyhrožoval kvůli sporům o vodu, tam zastřelil místostarostu obce. Sedmapadesátiletý Rudolf Štos na místo doprovázel policisty. Po vraždě pachatel spáchal sebevraždu.

Pokud podle Lukla a Polčáka zůstane v zákoně takzvaný institut nezúčastněné osoby, je podle nich třeba změnit metodiku, kdo by jí měl být. „Chceme úpravu metodiky, aby bylo zřejmé, na koho se má policie obrátit. To se může změnit v řádu týdnů,“ řekl Lukl. Záležitost je třeba prodiskutovat, aby nikdo nebyl vmanévrován do situací, kdy může jít – jako v Dražůvkách – o život, domnívá se Lukl. 

„Máme informace od Sdružení tajemníků, že to řešili s ministerstvem vnitra a ministerstvem práce a sociálních věcí. Jejich návrh spočívá v tom, že by se policie obracela na strážníky, kteří mají rozhodně větší dispozice pro takovou činnost. Můžeme debatovat, jestli je to vhodná varianta, nebo jestli by to měl být příslušník integrovaného záchranného systému. Pro starosty je to každopádně velmi nepříjemná věc,“ uvedl Lukl s tím, že v malých obcích v podstatě jiná možnost než starosta nebo místostarosta v současnosti neexistuje. 

Společné konference se kromě zástupců Svazu měst a obcí ČR a Sdružení místních samospráv zúčastnila i starostka Dražůvek Klára Čudrnáková, která oznámila zahájení sbírky pro pozůstalé.

„Jsem mile překvapena, jak reagovali obyvatelé, aniž by jim kdo cokoliv řekl. Místostarosta byl zaměstnaný jako údržbář ve vesnici, museli jsme jeho péči akutně nahradit a všichni se zapojili. Pomohly nám i okolní obce technikou a lidmi. A mnozí se mne ptali, kdy vyhlásíme sbírku,“ uvedla Čudrnáková.