Vaculína vyloučit nechceme, zastali se členové ČSSD ze Zubří zastupitele, který podpořil novou nemocnici

Vyloučení svého předsedy Lubomíra Vaculína ze strany v pondělí jednohlasně nedoporučila Místní organizace (MO) ČSSD v Zubří na Vsetínsku. Vaculín, který je také starostou Zubří, na konci loňského roku pomohl k nečekanému schválení stavby nové krajské nemocnice, kterou prosazoval hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL). Opoziční sociální demokraté přitom projekt dlouhodobě kritizovali a krajské předsednictvo proto navrhlo zrušení Vaculínova členství ve straně.

Lubomír Vaculín
Zdroj: mesto-zubri.cz

Sociálnědemokratičtí zastupitelé s návrhem stavby nové nemocnice nesouhlasí, chtěli nejdříve posoudit možnost rekonstruovat a dostavět nynější areál zlínské krajské nemocnice. Po hlasování zastupitelstva, ve kterém se Vaculín přiklonil k Čunkovu návrhu, tak krajské předsednictvo kromě návrhu na zrušení členství také vyzvalo Vaculína, aby odstoupil ze všech stranických funkcí a vzdal se mandátu krajského zastupitele.

Proti tomuto postupu se ale postavili sociální demokraté ze Zubří, kteří se předsedy své místní organizace zastali. „(…) i když předseda Vaculín nehlasoval podle usnesení krajského předsednictva, jednal v souladu s programovým prohlášením strany k volbám v roce 2017, kde se strana a její členové zavazují podporovat výstavbu nových zdravotnických zařízení v krajích, čímž naopak naplnil přijaté programové cíle ČSSD,“ uvedli členové místní organizace v Zubří.

MO Zubří: Vinu nese vedení krajského předsednictva, ne Vaculín

Rozhodnutí krajského předsednictva považují za neuvážené a neadekvátní. „Toto rozhodnutí nejenže dehonestuje osobu předsedy Vaculína a jeho dlouholetou práci pro sociální demokracii na úrovni města, okresu a kraje, ale destabilizuje celou místní organizaci a region,“ uvedla místní organizace sociálních demokratů.

„Za celou tuto situaci je zcela odpovědné předsednictvo kraje v čele s jejím vedením a bude mít výrazný dopad ve volbách do krajského zastupitelstva, za které je plně odpovědná lídryně kandidátky ČSSD,“ dodali členové MO. V čele kandidátky je krajská a vsetínská zastupitelka Taťána Valentová Nersesjan. 

Vizualizace nové krajské nemocnice ve Zlíně
Zdroj: Zlínský kraj

Členové MO věří, že krajské předsednictvo si „uvědomí vážnost situace a přehodnotí svoje unáhlené a neobjektivní usnesení k vyloučení předsedy Vaculína z ČSSD. V opačném případě bude nepochybně velmi oslabena členská základna dalšími odchody, a tím i finančními dopady do hospodaření celé ČSSD“.

Vaculín je členem ČSSD sedmnáct let, donedávna byl krajským předsedou strany, loni na podzim jej nahradil místostarosta Bystřice pod Hostýnem na Kroměřížsku Jiří Ott. Vaculín řekl, že novou nemocnici podporoval již dříve, jeho názor však byl v ČSSD menšinový.

Při dřívějším hlasování o nemocnici se cítil vázán usnesením krajského orgánu, a protože byl v tu chvíli ještě krajským šéfem ČSSD, nehlasoval proti, ale zdržel se hlasování. Při prosincovém hlasování se necítil již tak vázán a hlasoval pro stavbu nové nemocnice, dodal.