Zastupitelé Varnsdorfu odvolali starostu Horáčka, jeho nástupcem bude Solloch

Novým starostou Varnsdorfu se stal Roland Solloch (za ANO). Ve funkci nahradil trestně stíhaného Stanislava Horáčka, kterého zastupitelé odvolali kvůli sporné zakázce na radary na měření rychlosti. Další stíhaný politik, místostarosta Josef Hambálek (ANO) rezignoval na funkci sám, nechce prý městu kazit pověst. Novým místostarostou je Jiří Sucharda z ODS.

„Rád bych pokračoval tak, aby město vzkvétalo,“ řekl po svém zvolení Solloch. Na post starosty ho navrhnul právě Horáček a v tajné volbě mu vyjádřilo podporu osmnáct z přítomných dvaceti zastupitelů. Někteří ze zhruba stovky místních, která dorazila na jednání zastupitelstva, přitom požadovali Sollochovo odvolání z funkce místostarosty, kterou dosud zastával.

Pro odvolání dosavadního starosty zvedlo ruku 13 zastupitelů, proti byli dva a pět se jich zdrželo. Zastupitel Jan Rýdl (ANO), jenž se vyslovil proti odvolání, svůj postoj zdůvodnil tím, že Horáčkova vina ještě nebyla prokázána, a proto ho považuje za nevinného.

Naopak opoziční zastupitel Jan Šimek (Náš Varnsdorf) považuje za nepřípustné, aby Horáček s Hambálkem dál vykonávali své funkce. „Chci zdůraznit, že tito dva byli obviněni a trestně stíháni v souvislosti s výkonem svých funkcí,“ řekl.

Horáčka už kvůli radarové kauze dříve vyloučilo hnutí ANO. Místostarosta Hambálek na úvod zasedání shrnul počínání města v uplynulých letech a poté oznámil rezignaci.

Odměny za měření pro soukromou firmu

Případ, kterým se v minulosti zabývali i Reportéři ČT, se týká pronájmu radarů na měření rychlosti, jež pro město provozuje společnost Water Solar Technology. Firma dostává odměnu za každé naměřené překročení rychlosti. Kvůli tomu už dřív kritizovala vedení města opozice.

Existuje také judikatura Nejvyššího soudu, podle níž je nezákonné, má-li třetí subjekt hmotný zájem na výsledcích měření. Vedení radnice kritiku odmítá a tvrdí, že město protiprávně nepostupuje a uzavřené smlouvy jsou v souladu se zákonem. Zastupitelé se ale loni v prosinci rozhodli smlouvu vypovědět – její platnost vyprší na konci ledna.

Varnsdorf kvůli kontraktu také musí zaplatit pokutu 650 tisíc korun, kterou městu uložil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Zastupitelé Varnsdorfu ve čtvrtek oznámili, že peníze budou požadovat od společnosti WST.

„V prvním případě zadavatel v důsledku nesprávně stanovené předpokládané hodnoty zadal nadlimitní veřejnou zakázku jako veřejnou zakázku malého rozsahu. V následné veřejné zakázce pak postupoval v jednacím řízení bez uveřejnění, aniž by prokázal splnění podmínek pro jeho použití,“ zdůvodnil v minulosti mluvčí antimonopolního úřadu Martin Švanda.

V případu jsou obvinění čtyři lidé a firma Water Solar Technology jako právnická osoba. Kromě Horáčka a Hambálka je obviněn také jednatel společnosti WST Miloš Schubert.