Tragický výbuch v Dole ČSM připomíná žulová slza

UDÁLOSTI: Památku 13 horníků, kteří zemřeli po výbuchu metanu v podzemí dolu ČSM, bude připomínat žulová slza (zdroj: ČT24)

Památku třinácti havířů, kteří před rokem zahynuli při výbuchu metanu v podzemí dolu ČSM-Sever, uctili ve Stonavě na Karvinsku pozůstalí po obětech, politici i zástupci těžařů. Až na jednoho pocházeli všichni zemřelí horníci z Polska. V rámci pietní akce posvětil pomník ve tvaru slzy ostravsko-opavský pomocný biskup Martin David.

Kvůli vysoké účasti obcí mohli projíždět a parkovat na veřejných parkovištích pouze pozvaní hosté. Mezi nimi byli i český premiér Andrej Babiš (ANO), ředitel OKD či zástupce polské velvyslankyně, který přečetl dopis od polského premiéra: „Katastrofa ve Stonavě prokázala, že Poláci a Češi dovedou spolupracovat v extrémních situacích, ve kterých je nezbytná nejvyšší obětavost a odvaha.“

Podle Babiše nejsou spekulace o příčině výbuchu namístě. „Moc dobře vím, že jste v šachtě jedna rodina a je úplně jedno, jestli je to Čech, Polák nebo Slovák. A proto konečný verdikt třinácti obětí, z toho dvanácti polských a jeden český horník, byl pro nás všechny jak v Česku, tak v Polsku zdrcující. Tento moment znovu připomenul, jak je hornické povolání náročné a bohužel i nebezpečné,“ prohlásil při pietě český premiér.

Vzpomínkového aktu se zúčastnilo několik stovek lidí, mimo jiné představitelé měst a obcí z Moravskoslezského kraje, horníci, záchranáři i mnoho pozůstalých po zemřelých. Řada hostů přijela z Polska.

Památník připomíná všechny, kteří při podobných neštěstích v OKD zemřeli. Věnuje jim navíc i dvojjazyčný česko-polský text vrytý do pamětní desky z černé žuly. „Ta žula je velmi houževnatá a obsahuje spoustu křemene, takže na ní hoří všechno nářadí i dláta. Tím, jak se těžko opracovává, připomíná i těžkou práci havířů,“ komentuje autor žulové slzy Martin Kuchař.

„I když doly už nebudou, toto místo vždycky bude ctěno a to, že je tam dětské hřiště, znamená, že je tam nový život,“ doplňuje starosta Stonavy Ondřej Feber (ANO). 

Vyšetřování pokračuje

K neštěstí v dole ČSM-Sever došlo loni 20. prosince přibližně 880 metrů pod povrchem. Při výbuchu metanu zahynulo třináct lidí – jeden Čech a dvanáct Poláků – a dalších deset vyvázlo se zraněním. Vyšetřování neštěstí stále pokračuje, příčiny výbuchu zjišťuje mezinárodní tým.

Okresní státní zástupkyně Gabriela Slavíková tento týden uvedla, že vyšetřování skončí pravděpodobně v lednu, státní zastupitelství a kriminalisté nyní čekají na poslední a nejdůležitější znalecký posudek.