Téma Tragédie v Dole ČSM

Tragédie v Dole ČSM

Tragický výbuch v Dole ČSM připomíná žulová slza

Památku třinácti havířů, kteří před rokem zahynuli při výbuchu metanu v podzemí dolu ČSM-Sever, uctili ve Stonavě na Karvinsku pozůstalí po obětech, politici i zástupci těžařů. Až na jednoho pocházeli všichni zemřelí horníci z Polska. V rámci pietní akce posvětil pomník ve tvaru slzy ostravsko-opavský pomocný biskup Martin David.
Důl ČSM

V dole ČSM bude obnoveno fárání. Sbírky pro oběti výbuchu už vynesly přes 700 tisíc

Horníci ve čtvrtek poprvé od neštěstí v Dole ČSM ve Stonavě na Karvinsku sfárají do nepoškozené části šachty. Prostor, kde minulý čtvrtek vybuchl metan, bude speciálními hrázemi zavřený ještě několik týdnů. V nemocnici v Ostravě zůstávají dva zranění muži, třináct jich explozi nepřežilo.

Oběti důlní tragédie připomenou půlnoční mše. Důl ČSM se zatím chystá na obnovení prací

Na půlnočních a dalších vánočních mších na Ostravsku a Karvinsku si lidé připomenou památku třinácti horníků, kteří ve čtvrtek zahynuli při explozi metanu v Dole ČSM. Podzemí je nyní prázdné, výbuch důlní práce přerušil, na místě pak zůstali pouze záchranáři. Po Vánocích ale chtějí těžaři práce obnovit.

Z Dolu ČSM vyprostili horníci těla tří obětí. Stále ovšem hrozí výbuch

Pracovníci firmy OKD vyprostili z podzemí další tři horníky, kteří zahynuli při čtvrtečním neštěstí v Dolu ČSM. Krátký průzkum ukázal, že tam stále hrozí výbuch. V Polsku, odkud pocházela většina mrtvých horníků, drží den státního smutku.

Vážněji zraněný horník po výbuchu v Dolu ČSM zůstává v kritickém stavu

Polský horník, který utrpěl vážné zranění při čtvrtečním výbuchu metanu v Dole ČSM na Karvinsku, je dále v kritickém stavu. Má hluboké popáleniny na více než polovině těla. Je v péči popáleninového centra ostravské fakultní nemocnice, kde se starají i o druhého, rovněž vážně zraněného horníka. Ani v jeho případě nenastala změna, je ve stabilizovaném stavu, řekla mluvčí nemocnice Naďa Chattová. Na památku 13 obětí neštěstí se v sobotu v poledne rozezněly v Česku na 140 vteřin sirény.
Neštěstí v Dole ČSM

V Dole ČSM stále hoří. Záchranáři bojují s vysokými teplotami a prachem, pro těla obětí zatím nemohou

V Dole ČSM, kde ve čtvrtek zahynulo třináct lidí, stále hoří. Aby bylo možné požár uhasit, musí bánští záchranáři zasaženou oblast izolovat, práci jim však komplikuje vysoká teplota a prach. Teprve po uhašení budou moci sestoupit pro těla obětí exploze metanu.

Lidé mohou finančně podpořit rodiny mrtvých horníků hned na dvou účtech

Kdo chce finančně pomoci rodinám horníků, kteří zahynuli při neštěstí v dole ČSM, může využít dva účty. Jeden provozuje Spolek svatá Barbora, který pomáhá hornickým sirotkům. Druhý pak v pátek zřídila Nadace OKD společně s těžařskou společností. Při neštěstí zemřelo dvanáct Poláků a jeden Čech, další horníci jsou pak v péči lékařů.

Výbuch metanu si vyžádal už 13 obětí. K Dolu ČSM přijeli premiéři Polska i Česka

Třináct mrtvých si vyžádalo čtvrteční neštěstí v Dole ČSM na Karvinsku. Informaci potvrdilo OKD. V nemocnici jsou dva zranění horníci, jeden zůstává v kritickém stavu. Třetí hospitalizovaný horník byl v pátek dopoledne propuštěn domů. Dalších sedm raněných záchranáři ošetřili na místě.  Utrpěli lehčí poranění. K místu neštěstí přijel polský premiér Mateusz Morawiecki i jeho český protějšek Andrej Babiš (ANO).

Metan je zhoubou horníků už po staletí. Dřív se skrýval pod stropy, dnes je neviditelný ve skále

Metan byl hrozbou při těžbě černého uhlí vždy. Je součástí jeho vzniku, je velmi nenápadný a přitom smrtící. Hlavně tím, jak snadno se vznítí. Navíc při vysoké koncentraci v ovzduší vytěsňuje kyslík a člověk se může udusit. Na Ostravsku už metan napáchal za staletí obrovské škody.

Neštěstí v Dole ČSM: Varšava vyhlásila na neděli státní smutek, v Česku se v sobotu rozezní sirény

Polský premiér Mateusz Morawiecki označil čtvrteční neštěstí v Dole ČSM za tragédii a na Karvinsko vyslal tým polských důlních záchranářů. Po výbuchu metanu zde ve čtvrtek zemřel jeden Čech a dvanáct Poláků, což z události dělá největší neštěstí, které zasáhlo cizince na území Česka od jeho vzniku. Varšava na neděli vyhlásila státní smutek, v Česku se v sobotu rozezní sirény.

Geolog Cílek: Když se metan lokálně nahromadí, stačí málo. Třeba bouchnout lopatou o pískovec

Po explozi metanu v Dole ČSM na Karvinsku zemřelo 13 horníků. Geolog Václav Cílek vysvětlil, že metan se v dolech vyskytuje přirozeně, je součástí samotné horniny. Když se v nějakém zákoutí lokálně nahromadí, stačí jen málo, aby plyn explodoval. Třeba udeřit lopatou o pískovec: přeskočí jiskra.

Báňský úřad: Při výbuchu musela být koncentrace metanu oproti předpisům více než čtyřnásobná

Mluvčí Českého báňského úřadu označil za evidentní, že při výbuchu v Dole ČSM na Karvinsku musela být koncentrace metanu proti předpisům minimálně čtyřapůlnásobná. Mluvčí České báňské správy Bohuslav Machek nechtěl spekulovat o příčině exploze, bude podle něj předmětem šetření, které provede Obvodní báňský úřad v Ostravě. Při neštěstí zemřelo 13 lidí, jeden horník je v kritickém stavu v nemocnici.

Výbuch metanu v Dole ČSM na Karvinsku má nejméně pět obětí, osm horníků se pohřešuje

V černouhelném Dole ČSM ve Stonavě na Karvinsku ve čtvrtek odpoledne vybuchl metan. Nejméně pět horníků zemřelo, osm lidí se stále pohřešuje a deset se jich zranilo. Báňští záchranáři, kterým v noci přijeli na pomoc kolegové z Polska, podzemí dál prohledávají. Na místo neštěstí by měl v pátek dopoledne přijet premiér Andrej Babiš (ANO) i jeho polský protějšek Mateusz Morawiecki.