V dole ČSM bude obnoveno fárání. Sbírky pro oběti výbuchu už vynesly přes 700 tisíc

Horníci ve čtvrtek poprvé od neštěstí v Dole ČSM ve Stonavě na Karvinsku sfárají do nepoškozené části šachty. Prostor, kde minulý čtvrtek vybuchl metan, bude speciálními hrázemi zavřený ještě několik týdnů. V nemocnici v Ostravě zůstávají dva zranění muži, třináct jich explozi nepřežilo.

Důl ČSM byl přes Vánoce uzavřený, 800 zaměstnanců trávilo svátky doma a pobíralo plný plat. Ve čtvrtek se však musí do práce vrátit, bude obnoveno fárání do částí Dolu ČSM Sever, které nebyly zasaženy neštěstím. Část dolu, kde došlo k výbuchu, bude nadále uzavřena speciálními hrázemi.

„Do podzemí se zatím nemohou vrátit bánští záchranáři, pro ně není v dole bezpečno. Doposud se jim podařilo vyprostit čtyři těla mrtvých horníků,“ informovala redaktorka ČT Tereza Krumpholzová s tím, že podle odhadů by se podmínky měly zlepšit v horizontu několika týdnů.

Pro rodiny obětí se vybraly statisíce

Na podporu rodin zahynulých horníku se pořádají sbírky. Vynesly už více než 740 tisíc korun. Jedno konto spravuje Spolek Svatá Barbora, druhé Nadace OKD. Z prvního půjdou peníze pouze k hornickým sirotkům, půjde minimálně o deset dětí, jejich přesný počet ještě není potvrzen. Z druhého konta se finance přerozdělí mezi rodiny všech třinácti obětí.

Společnost OKD už dříve oznámila, že 27. prosince začne vyplácet peníze určené na podporu rodin horníků, kteří zemřeli. Nejprve půjde o okamžitou sociální výpomoc několika desítek tisíc korun. Další peníze ve výši až 240 tisíc na osobu žijící ve společné domácnosti se budou vyplácet později.

Metan explodoval v severní části dolu ve čtvrtek odpoledne. Výbuch a následný požár nepřežilo 13 horníků, 12 z nich pocházelo z Polska. Dalších deset utrpělo zranění. V ostravské fakultní nemocnici zůstávají dva zranění. „Zdravotní stav pacientů se nezměnil,“ informovala mluvčí nemocnice Naďa Chattová.

Muž, který utrpěl hluboké popáleniny na polovině těla, je stále v kritickém stavu. V pondělí u něj lékaři zaznamenali náznaky zlepšení. Mírně se zlepšil i stav druhého popáleného muže. Jeho stav zůstává stabilizovaný.