Oběti důlní tragédie připomenou půlnoční mše. Důl ČSM se zatím chystá na obnovení prací

Na půlnočních a dalších vánočních mších na Ostravsku a Karvinsku si lidé připomenou památku třinácti horníků, kteří ve čtvrtek zahynuli při explozi metanu v Dole ČSM. Podzemí je nyní prázdné, výbuch důlní práce přerušil, na místě pak zůstali pouze záchranáři. Po Vánocích ale chtějí těžaři práce obnovit.

Podle mluvčího OKD Ivo Čelechovského se začne v severní lokalitě Dolu ČSM znovu pracovat 27. prosince. „V 6 hodin ráno rozhodl vedoucí likvidace havárie o ukončení havarijního stavu v oblasti postižené výbuchem metanu,“ uvedl.

Horníci se ale stále nebudou pohybovat v místech zasažených čtvrtečním výbuchem. „Oblast 29. sloje byla uzavřena výbuchuvzdornými hrázemi a v tuto chvíli je intertizována dusíkem,“ dodal mluvčí. Hráze zůstanou v dole ještě několik týdnů. Podle nedělního zjištění báňských záchranářů není za hrázemi zatím bezpečno.

„V podzemí jsou stále velmi nebezpečná místa, která nedovolují záchranářům dále pracovat, dále odstraňovat následky,“ uvedl Čelechovský. Zachranáři proto zatím mohli vynést těla čtyř ze třinácti horníků, kteří v podzemí zahynuli.

Stav zraněných horníků se mírně zlepšil

Kromě třinácti horníků, kteří zahynuli, utrpělo dalších deset při výbuchu zranění. Dva zůstávají v ostravské fakultní nemocnici, podle její mluvčí Nadi Chattové se jejich stav zlepšil. Náznaky mírného zlepšení zaznamenali lékaři u muže, který utrpěl kritická poranění, i u druhého popáleného horníka.

Vážněji zraněný muž však i přes zmíněné zlepšení zůstává v kritickém stavu. Má hluboké popáleniny přibližně na polovině těla. „Jsme ohledně prognóz opatrní. Můžeme ale říct, že se objevují náznaky drobného zlepšení,“ řekla mluvčí. Stav druhého horníka je stabilizovaný.

Horníci se ve čtvrtek 27. prosince vrátí do severní části Dolu ČSM (zdroj: ČT24)

„Tato tragédie do Vánoc vstoupila,“ vysvětluje farář spojení sváteční mše a vzpomínky na mrtvé

Na horníky, kteří zahynuli v dole, jenž leží pod Stonavou, budou vzpomínat při mších v obci samotné, ale i v Ostravě. Stonavský farář Roland Manowski připustil, že mše – ve 21 hodin a v úterý v 10:15 – budou vánoční, o obětech přesto chce v kázání hovořit. „Tato tragédie do Vánoc vstoupila. Proto to chci spojit,“ podotkl. Ve Stonavě také bude v kostele hlídka v hornických uniformách, která přijde střežit oltář svaté Barbory, patronky horníků.

V ostravské katedrále Božského Spasitele pak připomene oběti důlního neštěstí ostravsko-opavský biskup. „Biskup František Václav Lobkowicz bude obětovat za zemřelé, všechny oběti a rodiny půlnoční mši svatou 24. 12. v ostravské katedrále. Kéž světlo z Betléma vstoupí do této velké bolesti a smutku a přinese útěchu i pokoj,“ avizovalo biskupství.

Vánoce a Nový rok bez petard, vyzval stonavský starosta

K pietě za horníky se připojila řada měst. V Karviné zrušili na vánočních trzích sobotní a nedělní program, v Bohumíně nebude kvůli neštěstí štědrovečerní ohňostroj. Stonavský starosta Ondřej Feber (ANO) pak vyzval občany města, aby svátky i přelom roku oslavili spíše tiše.

„Dal jsem výzvu našim občanům, aby letošní vánoční svátky a přechod do nového roku, pokud možno, oslavovali spíše zamyšlením, bez petard a ohňostrojů,“ řekl. Ujistil, že také Stonava připraví pietní akt, o konkrétní podobě se ale zatím nezmínil.

  • Kdo chce finančně pomoci rodinám horníků, kteří zahynuli při neštěstí v dole ČSM, může využít dva účty. Jeden provozuje Spolek svatá Barbora, který pomáhá hornickým sirotkům. Číslo účtu je 1657156389/0800.
  • Druhý účet zřídila v pátek Nadace OKD společně s těžařskou společností. Jeho číslo je 342342342/0800.

Sirény v Česku, státní smutek v Polsku

Třináct lidí zahynulo v Dole ČSM ve čtvrtek po výbuchu metanu. Dalších deset horníků utrpělo zranění, tři skončili v nemocnicích. Jednoho lékaři propustili do domácího ošetřování, další dva zůstávají v péči ostravských lékařů.

Po explozi báňští záchranáři oblast, kde hořelo, ohradili. Požár se podle nedělního sdělení těžební společnosti OKD podařilo uhasit, záchranáři ale zatím nemohli příliš daleko.

Památku horníků připomněla již v pátek Ostrava, kde zhasly městské dominanty – Věž nové radnice, Sýkorův most a Bolt Tower. V sobotu ji v celém Česku připomněly sirény, o den později pak drželo Polsko – odkud bylo dvanáct ze třinácti obětí neštěstí – státní smutek.