Vážněji zraněný horník po výbuchu v Dolu ČSM zůstává v kritickém stavu

Polský horník, který utrpěl vážné zranění při čtvrtečním výbuchu metanu v Dole ČSM na Karvinsku, je dále v kritickém stavu. Má hluboké popáleniny na více než polovině těla. Je v péči popáleninového centra ostravské fakultní nemocnice, kde se starají i o druhého, rovněž vážně zraněného horníka. Ani v jeho případě nenastala změna, je ve stabilizovaném stavu, řekla mluvčí nemocnice Naďa Chattová. Na památku 13 obětí neštěstí se v sobotu v poledne rozezněly v Česku na 140 vteřin sirény.

Třetí zraněný horník, který byl po výbuchu převezen do nemocnice v Karviné-Ráji, byl už v pátek propuštěn do domácího ošetřování.

„Zdravotní stav (vážněji zraněného) pacienta se nezměnil. Zůstává kritický,“ řekla mluvčí ostravské fakultní nemocnice. Podle lékařů je důležité, že se během noci nezhoršil. Mluvčí dodala, že o oba se stará široký tým lékařů popáleninového centra. V něm jsou například i neurologové či traumatologové.

Výbuch metanu a následný požár v dole ČSM na Karvinsku nepřežilo 13 horníků - 12 Poláků a jeden Čech. Důl je nyní uzavřený, 800 zaměstnanců ze dvou směn zůstalo doma, než se podaří zasažený prostor zatarasit.

Na památku 13 obětí neštěstí se v sobotu v poledne rozezněly v Česku na 140 vteřin sirény. Polsko vyhlásilo na neděli státní smutek. 

UDÁLOSTI: Báňští záchranáři z Česka i Polska se v Dole ČSM střídají ve třech směnách (zdroj: ČT24)

Vyplácet peníze na podporu se začne po svátcích

Těžební společnost OKD začne vyplácet peníze určené na podporu rodinám horníků 27. prosince. Nejprve půjde o okamžitou sociální výpomoc ve výši několika desítek tisíc korun, potvrdil mluvčí společnosti Ivo Čelechovský. Další peníze ve výši až 240 tisíc korun na osobu žijící ve společné domácnosti se budou vyplácet později.

obrázek
Zdroj: ČT24

Podle kolektivní smlouvy vyplatí v případě svého zaměstnance OKD vdově a každému nezaopatřenému dítěti, popřípadě rodičům, pokud s nimi horník žil ve společné domácnosti, zmíněnou částku 240 tisíc korun. Běžně je tato pomoc určená českým horníkům nebo horníkům v přímém zaměstnaneckém poměru.

Polské horníky má odškodňovat jejich zaměstnavatel, který práci v OKD zprostředkoval. V tomto případě to ale bude jinak. Zprostředkovatelské firmě chce OKD s odškodněním pomoci.

„Společnost OKD je připravena ve spolupráci s dodavatelskou společností Alpex realizovat odškodnění pozůstalých, které bude založeno na stejném principu jako pro rodinné příslušníky vlastních zaměstnanců. To se týká i případné okamžité sociální výpomoci, která se v souladu s předpisy může pohybovat v řádech několika desítek tisíc korun,“ uvedl Čelechovský.

Aby byly rodiny polských horníků odškodněny stejně jako ty české, považuje za spravedlivé i premiér Andrej Babiš. V pátek to novinářům řekl při návštěvě Dolu ČSM. Premiér také uvedl, že vedení OKD, jehož součástí důl je, má nyní navrhnout způsob, jak rodinám horníků ztráty kompenzovat. Pokud by nebylo možné, aby kompenzace vyplatilo OKD, vstoupí do toho podle Babiše stát, který těžební společnost vlastní prostřednictvím státního podniku Prisko.

Pomáhat finančně rodinám horníků může ale kdokoliv – posílat peníze lze na dva účty. Jeden provozuje Spolek svatá Barbora, který pomáhá hornickým sirotkům. Číslo účtu je 1657156389/0800. Tuto sbírku inicioval poslanec Josef Hájek (ANO), který v OKD v minulosti řadu let pracoval a vyzval poslance i veřejnost k příspěvku do sbírky vyhlášené kvůli pomoci pozůstalým.

Na konto tohoto spolku dorazilo už kolem sta tisíc korun. „Peníze přišly asi od 80 dárců,“ řekla předsedkyně výboru spolku Monika Němcová. Dodala, že jde o částky od 200 do 5000 korun. „Jsme velmi potěšeni takovou reakcí,“ uvedla. Takto získané prostředky spolek rozdělí výhradně mezi sirotky, kteří po zemřelých hornících zůstali. „Přesný počet v tuto chvíli nemáme,“ řekla Němcová s tím, že půjde minimálně o deset dětí.

Druhý účet, na který zatím dorazilo asi 40 tisíc korun, v pátek zřídila Nadace OKD společně s těžařskou společností. „Na základě četných dotazů a spontánních reakcí veřejnosti Nadace OKD ve spolupráci s těžařskou firmou OKD zřídily u České spořitelny speciální účet pro zasílání finančních darů, jehož výtěžek bude rozdělen postiženým rodinám z důlního neštěstí na Dole ČSM Sever. Číslo účtu je 342342342/0800,“ uvedl mluvčí OKD Ivo Čelechovský. 

Ředitelka nadace Karolína Preisingerová řekla, že tyto peníze budou rozděleny mezi všechny rodiny bez ohledu na to, zda v nich jsou, nebo nejsou děti. „Sbírka není časově omezená. V lednu uvidíme, jak dlouho ji necháme. Záleží na dohodě s OKD,“ řekla.

Karviná kvůli památce horníků ruší doprovodný program vánočních trhů

Karvinská radnice v souvislosti se čtvrtečním důlním neštěstím zrušila doprovodný program Vánočního jarmarku. Město se tímto způsobem připojí k pietě za mrtvé horníky, řekl mluvčí Karviné Lukáš Hudeček.

„Zrušili jsme celý zbývající kulturní program. Stánkový prodej ale běží dál. Lidé mohou přijít nakoupit. Jde především o symbolické gesto. Není dobré dělat velkou slávu, když se stalo takové neštěstí,“ uvedl mluvčí. Trhy se konají na Masarykově náměstí a končit budou v neděli. Radnice zrušila například promítání klasických pohádek Tři oříšky pro Popelku a Princezna se zlatou hvězdou na čele.

K tichým oslavám Vánoc a příchodu nového roku vyzval i starosta Stonavy na Karvinsku Ondřej Feber (ANO). „Dal jsem výzvu naším občanům, aby letošní vánoční svátky a přechod do nového roku, pokud možno, oslavovali spíše zamyšlením, bez petard a ohňostrojů,“ řekl Feber. „Jsme hornická obec a velice to vnímáme, jsme z toho špatní. Vyvěsili jsme samozřejmě smuteční vlajku,“ uvedl.

Památku zesnulých horníků uctili i v krajské Ostravě. V pátek večer zhasly světelné dominanty města – věž Nové radnice a Sýkorův most. Tradiční půlnoční mše o Štědrém večeru v Katedrále Božského Spasitele v Ostravě se bude sloužit za oběti důlního neštěstí.

Podobné to bude i ve Stonavě. V tamním katolickém kostele se uskuteční Mše za zemřelé horníky důlního neštěstí 24. prosince ve 21:00. Druhá vánoční mše bude následovat 25. prosince od 10:15. Farář Roland Manowski je rovněž připraven poskytnout individuální duchovní pomoc a podporu všem postiženým rodinám. „Každý farář musí být tam, kde se lidem něco děje. Za horníky se můžeme už jen pomodlit. Pomoc ale potřebují pozůstalí,“ řekl farář.