Soud poslal do vazby starostu Horáčka kvůli radarům ve Varnsdorfu. Místostarosta je na svobodě

Okresní soud v Děčíně v pátek uvalil vazbu na starostu Varnsdorfu a ústeckého krajského zastupitele Stanislava Horáčka (ANO), který je obviněn v souvislosti s případem pronájmu radarů. V případu jsou obviněni čtyři lidé a jedna firma. Místostarosta Josef Hambálek (ANO) byl propuštěn a je stíhán na svobodě.

Státní zástupce Jan Veselý sdělil, že starosta je ve vazbě kvůli obavě, že by mohl působit na spoluobviněné, svědky nebo jinak mařit vyšetřování. Veselý se domnívá, že starosta již spoluobviněné ovlivňoval. Podal tedy kvůli tomu stížnost. Pokud ji soud vezme v potaz, mohl by Horáček podle státního zástupce ve vazbě zůstat až rok.

V případě nejpřísnější právní kvalifikace hrozí starostovi pět až 12 let vězení. „Jedná se o závažnou trestnou činnost související s vyhlášenou veřejnou zakázkou a s korupčním jednáním,“ upozornil Veselý. Horáček při příchodu k soudu prohlásil, že se cítí být nevinný.

Soud uvalil vazbu jen na starostu

V případu jsou obviněni celkem čtyři lidé a jedna firma, tři z obviněných byli ve středu zadrženi. Soud však nakonec uvalil vazbu pouze na starostu Horáčka. Místostarosta Varnsdorfu Josef Hambálek byl propuštěn a je stíhán na svobodě.

„Neshledali důvody k vazbě,“ uvedl Hambálek ke svému propuštění. Zadržen byl ve středu ráno, propuštěn ve čtvrtek odpoledne. „Propuštění jsem očekával, neboť jsem se ničeho nedopustil,“ dodal. Obviněn je z porušení předpisu o pravidlech hospodářské soutěže.

Okresní soud nevidí důvody pro vazbu ani u jednatele firmy Water Solar technology Miloše Schuberta. Také on je stíhán na svobodě. Jméno čtvrtého obviněného policie nezveřejnila.

„Jednatel společnosti Water Solar Technology byl propuštěn ze zadržení na svobodu, protože soud nespatřil vazební důvody,“ uvedl Veselý. Státní zástupce s rozhodnutím soudu nesouhlasí, ale nemá ze zákona právo stížnosti. Schubert je obviněný z jiných činů než starosta, ale rovněž v souvislosti s pronájmem radarů. Hrozí mu dva roky až osm let vězení. 

Vedení radnice kritiku odmítá

Věc se týká pronájmu radarů na měření rychlosti, které pro město provozuje právě soukromá společnost Water Solar technology. Společnost dostává odměnu za každé změřené překročení rychlosti.

Kvůli tomu kritizovala vedení města už dřív opozice a existuje také judikatura Nejvyššího správního soudu, podle níž je nezákonné, má-li třetí subjekt hmotný zájem na výsledcích měření radaru. Vedení radnice kritiku odmítá. Tvrdí, že město protiprávně nejedná a uzavřené smlouvy jsou v souladu se zákonem.

Kvůli vypsání zakázky dostal Varnsdorf od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) tři pokuty v celkové výši 950 tisíc korun. Dvě z nich předseda antimonopolního úřadu Petr Rafaj vrátil úřadu k novému projednání. Proti třetí pokutě podalo město rozklad.

Kvůli zakázce policisté začátkem října zasahovali na městském úřadě, v domě starosty a u majitele Water Solar Technology. Postup Varnsdorfu při ukládání pokut za překročení rychlosti označil v říjnu jako protiprávní i tehdejší zástupce ombudsmanky Stanislav Křeček.