Za radary platí město firmě starostova známého desítky milionů. Navzdory kritice smlouva pokračuje

Repotéři ČT: A přece se měří (zdroj: ČT24)

Ve Varnsdorfu stále měří rychlost firma starostova známého, přestože ministerstvo vnitra upozorňuje, že smlouva je v rozporu se zákonem. Smlouva měla vypršet, pokud nájem, závislý na počtu přestupků, překročí milion korun. Dvacetinásobek částky byl překročen za pouhé dva měsíce, spolupráce ale běží dál. Pro Reportéry ČT natáčel David Macháček.

Reportéři ČT o kauze poprvé informovali už v únoru. „Město Varnsdorf v srpnu roku 2017 vypsalo výběrové řízení nebo veřejnou zakázku malého rozsahu do jednoho milionu korun na dobu trvání 24 měsíců, záleží, co nastane dříve. Zakázku vysoutěžila společnost Water Solar Technology,“ připomíná opoziční zastupitel Jan Šimek (Náš Varnsdorf). 

Kvůli tomu, že šlo o zakázku malého rozsahu do celkové výše jednoho milionu korun, nemusela proběhnout otevřená veřejná soutěž. Zakázku na měření rychlosti získala britská firma zastupovaná Milošem Schubertem, který je dlouholetým známým starosty.

Za každý přestupek odměna

Už za pouhé dva měsíce byl limit malé zakázky výrazně překročen. „Překročilo se to dvacetinásobně. Nebo téměř dvacetinásobně, když nebudu počítat částku s DPH,“ přiznává starosta Stanislav Horáček (ANO).

Smlouva byla napsaná tak, že za každý změřený přestupek náležela firmě od města odměna 363 korun. Přestupků bylo takové množství, že to město stálo 21 milionů korun za první dva měsíce provozu. Při základní sazbě pokuty 1000 korun jde sice větší částka do městské pokladny, ale protože úředníci vymáhali pokuty pomaleji, než si firma účtovala nájemné, prodělávala radnice ještě před měsícem 8 milionů.

V tuto chvíli už město neprodělává, protože zrychlilo výběr pokut. Původní smlouvu na malou zakázku muselo město ukončit, ale firma Water Solar Technology o výnosný obchod nepřišla. Radnice s ní obratem uzavřela smlouvu novou, bez milionového limitu, a tato smlouva dosud platí. Celkem už město zaplatilo za pronájem přes 34 milionů korun.

Způsob, jak radarová zakázka vznikla a jak stále pokračuje, vyvolal mezi obyvateli Varnsdorfu silnou vlnu protestů. Objevila se protestní písnička, která zakázku na radary kritizuje. Místní veterinář zase polepil své auto protestními nápisy a zaparkoval ho před radnicí.

Kritikům zakázky nevadí, že radary měří rychlost, ale to, že se z měření rychlosti stal výnosný byznys pro soukromou firmu, kterou vede známý starosty. „Situace se prakticky vůbec nezměnila, radary stále fungují, měří přestupky a panu Schubertovi, který nám radary pronajímá, stále chodí peníze z každého jednoho přestupku. A vypadá to, že se v brzké době na této situaci nic nezmění,“ říká opoziční zastupitel Jan Šimek (nestr. za Náš Varnsdorf).

Zakázku kritizuje ministerstvo vnitra

Problematická je fixní částka za každý změřený přestupek. Tento způsob soudy opakovaně zakazují proto, že takové nájemné svádí k tomu, aby touha po zisku převážila nad zajištěním bezpečnosti.

Nejvyšší správní soud však už v minulosti označil takový způsob za nezákonný. „Smluvní nastavení, které říká, že čím více odhalených přestupků, tím větší odměna třetímu subjektu, to je něco, co judikatura dlouhodobě odsuzuje,“ říká soudce Nejvyššího správního soudu Zdeněk Kühn, který se podobným případem dříve zabýval. „Je možné domluvit smlouvu s třetím subjektem, ale odměna musí být nastavena nezávisle na tom, kolik radar naměří viníků,“ pokračuje soudce.

Také ministerstvo vnitra upozorňuje, že smlouva je v rozporu se zákonem. „Ministerstvo vnitra žádá město Varnsdorf, aby rada města rozhodla o zjednání nápravy. Pokud soukromý subjekt provádí vlastní nastavení a údržbu měřicích zařízení a zároveň je hmotně zainteresovaný na výsledcích měření, jedná se o porušení zákona o silničním provozu, což je rovněž případ města Varnsdorf,“ uvedlo ministerstvo.

„Ve věci pronájmu měřicích zařízení proběhlo jednání přímo v sídle městského úřadu, kterého se zúčastnili tři zástupci ministerstva vnitra. Ti si argumentaci města o obsahu smluv pozorně vyslechli, přičemž ji výslovně označili za takovou, která má opodstatnění, dává smysl a je věrohodná. Podotkli nicméně, že z hlediska své dozorovací pravomoci nemohou jinak, než se řídit předmětným soudním rozhodnutím Nejvyššího správního soudu, které se jeví být podobné městu Varnsdorf,“ tvrdí starosta.

Zakázku prošetřuje antimonopolní úřad i policie

Kvůli nájemnému, které závisí na počtu přestupků, už zakázku prošetřuje antimonopolní úřad a také kriminální policie. „Úřad pro ochranu hospodářské soutěže v současné době prověřuje ve věci veřejných zakázek na měření rychlosti ve Varnsdorfu tři podněty, které obdržel, a dále provádí v téže věci kontrolu,“ informoval antimonopolní úřad.

„Ve věci zakázky na měření rychlosti ve Varnsdorfu probíhá šetření. Žádné informace z průběhu šetření nyní zveřejňovat nebudeme,“ potvrdila krajská služba kriminální policie a vyšetřování.

Kritizované radary v minulých týdnech někdo opakovaně poničil. Opoziční zastupitelé minulý týden neúspěšně vyzvali vedení města, aby spolupráci s firmou starostova známého okamžitě ukončilo.