Neznámý vandal ničí radary ve Varnsdorfu. Nelíbí se ani ministerstvu vnitra

Události ČT: Někdo ničí radary ve Varnsdorfu (zdroj: ČT24)

Ve Varnsdorfu někdo poškodil už druhý radar na měření rychlosti. Škoda je téměř půl milionu korun. Policie teď zjišťuje, čím radar poničili. Měřicí zařízení patří soukromé firmě, která ho městu za poplatek pronajímá. To se ale nelíbí ministerstvu vnitra, radnice podle něj od řidičů chybně vybrala už desítky milionů korun.

V obci Studánka nedaleko Varnsdorfu mají netypický radar, zařízení teď hlídá další kamera. Radar v lednu poničil neznámý pachatel. Během dvou měsíců ho ale soukromá firma stihla opravit. Neznámý vandal ovšem s odstřelováním místních radarů pokračuje.

Další zničený radar je tentokrát na silnici 1/9 vedoucí z Rumburku na Varnsdorf, kde z něj zbyly jen kousky. „V současné chvíli pracujeme se škodou od 350 do 500 tisíc korun,“ říká mluvčí děčínské policie.

Obyvatelům vadí i místa měření a výše pokut

„Přijde mi úplně šílené, že se někdo rozhodne, že použije trhavinu na zničení nějakého zařízení,“ říká starosta Varnsdorfu Stanislav Horáček (ANO).

Lidem vadí nejen samotné radary, ale i místa měření a výše pokut. „Je nesprávně umístěný, prostě je to jenom tahák na peníze, místo toho, aby to třeba někde ovlivnilo bezpečnost ve městě. Třeba na Pražské ulici hrozilo dětem několikrát nebezpečí,“ myslí si jeden z obyvatel Varnsdorfu.

Problém s místními radary má i ministerstvo vnitra. Z každé vybrané pokuty totiž město musí odvést soukromé firmě skoro třicet procent. Podle resortního mluvčího Ondřeje Krátošky se jedná o nezákonné rozhodnutí města, protože částka placená za pronájem nesmí být odvozena od výsledků měření.

Varnsdorfu teď běží šedesátidenní lhůta, ve které musí zjednat nápravu. „Pokud tak město neučiní v zákonné lhůtě, ministerstvo se obrátí na příslušný správní soud,“ varuje Klára Pěknicová z odboru tisku a PR ministerstva vnitra. Po vandalovi, který radary likviduje, policie zatím stále pátrá. Pokud ho dopadne, hrozí mu až tříleté vězení.