Dobrovolníci vysadili v olomoucké zoo poškozené vichřicí už tisíce nových stromů. Další přibudou na jaře

Dobrovolníci v olomoucké zoo na Svatém Kopečku vysadili po březnové vichřici Eberhard tisíce malých sazenic stromů a desítky vzrostlejších listnáčů. Vichřice v areálu zoo zlikvidovala asi 800 dřevin a poničila i několik výběhů zvířat. S obnovou lesního porostu se bude pokračovat na jaře. Škody způsobené silným větrem vedení zoo odhadlo zhruba na deset milionů korun.

„Zájem byl veliký a předčil naše očekávání,“ komentovala úsilí dobrovolníků mluvčí zoo Iveta Gronská. Lidé na podzim postupně zakoupili a vysadili asi padesát vzrostlých listnáčů.

Mladé stromy si mohli dobrovolníci zakoupit za 2500 až deset tisíc korun, podle výšky dřeviny. Peníze, které zoologická zahrada vybrala, použije na další práce v souvislosti s obnovou areálu.

Nastoupili návštěvníci, studenti i fotbalisté

Dobrovolníci od jara pomáhali pracovníkům zoo také s výsadbou malých sazenic stromů, kterých byly podle Gronské zhruba tři tisíce. Následky vichřice pomáhali zahradě likvidovat dospělí návštěvníci, studenti středních škol z celého kraje i fotbalisté z klubu Sigma Olomouc.

Například v červnu do zoo dorazilo asi pět set studentů. Právě na konci školního roku zahrada oslovila školy se žádostí o pomoc. Největší nábor se podle mluvčí podařilo vytvořit Slovanskému gymnáziu v Olomouci. Dopravní podnik města Olomouce tehdy musel vypravit i několik posilových autobusových spojů. 

Lidé mohou přispívat i nadále

Vichřice poničila lesy v areálu zoo i samotnou zahradu v polovině března. Silný vítr vyvrátil asi osm set stromů a poškodil některé výběhy, ze kterých uteklo několik zvířat. Ubikace, ve kterých jsou nebezpečná zvířata, se podařilo včas zajistit. Vedení zoo založilo krizový účet, lidé mohou přispívat i do pokladniček v areálu. 

Výběh makaků v Zoo Olomouc po vichřici Eberhard
Zdroj: Zoo Olomouc

Svatokopecká zoo se už podle Gronské téměř vrátila do své původní podoby a některé výběhy vypadají po opravách lépe než před vichřicí. „Zvířata jsou už všechna ve svých domovech,“ dodala Gronská.

Zoo v Olomouci patří k nejvyhledávanějším turistickým cílům v kraji. Chová čtyři stovky druhů zvířat, ošetřovatelé pečují o 1900 jedinců. Zřizovatelem zahrady je olomoucký magistrát, který dotuje provoz zoo. Zahrada si vlastními aktivitami vydělá na provoz zhruba půlku potřebné částky.