Soud zprostil obžaloby střelce, který zabil štamgasta na Valašsku. Jednal v nutné sebeobraně

Krajský soud v Olomouci zprostil obžaloby jednapadesátiletého Milana Sobotku, který zastřelil hosta v restauraci v Zubří na Vsetínsku. Za zabití štamgasta mu hrozilo deset let vězení. Podle soudu však jednal v nutné sebeobraně. Roli hrály i posudky znalců, podle kterých Sobotka jednal v akutní stresové situaci. Pachatel se už dříve k činu přiznal.

V restauraci v Zubří na Vsetínsku se střílelo loni 6. října. Oběť tehdy odmítla obsluze zaplatit útratu a došlo na hádku, do které se zapojil i Sobotka. Při potyčce oba upadli na zem a dotyčný muž zalehl Sobotku.

„Podařilo se mu vyprostit paži a dostat se k připnuté ledvince s revolverem. Vytáhl zbraň, přiložil ji k hrudníku muže a vystřelil,“ řekl státní zástupce Jakub Grmela. 

Po ráně jsem se začal dusit. Celého mě zalehl. Vyprostil jsem pravou ruku a vytáhl zbraň. Nechtěl jsem ji použít. Lapal jsem ale v tu chvíli po dechu, přestal jsem vidět, ta situace byla strašná. Měl jsem strach, že mě ten člověk zabije.
Milan Sobotka
obžalovaný

Žalobce: Obžalovaný byl ve stresu

„Obžalovaný zvolil obranu, která vedla ke smrti útočícího člověka. V situaci, kdy se obávám o svůj život, nelze obranu tohoto typu označit za zcela nepřiměřenou,“ uvedl soudce Krajského soudu v Olomouci Martin Lýsek.

Zproštění navrhoval i žalobce, který poukázal na to, že podle znalců se Sobotka nacházel v akutní stresové poruše. Kvůli stresu nebyl schopen racionálně vyhodnotit situaci „Mám za to, že byl v situaci, kdy předpokládal ohrožení života, a v takové situaci také jednal,“ dodal Grmela.

Obžalovaného se zastala i hospodská, podle které byl zabitý muž agresivní a Sobotku chytil za krk. Také ostatní svědci obžalovaného označili za nekonfliktního člověka. Muž, který nebyl dosud nikdy trestán, se pozůstalým oběti omluvil. „Je mi to strašně líto,“ řekl.

Oba byli pod vlivem alkoholu

Sobotka je dlouholetý člen střeleckého klubu, zbraň, kterou střílel, drží legálně. V době incidentu měl podle obžaloby téměř dvě promile alkoholu, opilý byl i poškozený. „Pohyboval se navzdory předpisům se zbraní pod vlivem alkoholu. Potyčku vyhodnotil jako život ohrožující, aniž by vzal do úvahy jiné způsoby řešení,“ podotkl žalobce.

Policie pachatele původně obvinila z vraždy, návrh ale státní zástupce nepřijal a rozhodl o propuštění muže a zastavení trestního stíhání. Krajští kriminalisté pak případ vyšetřovali skoro rok. Znalecké posudky z oborů zdravotnictví, psychologie, psychiatrie a kriminalistiky podle policie vyloučily, že se muž bránil v intencích nutné obrany a Sobotku obvinila ze zabití.