Okupační stávka v Olomouci i lavička Václava Havla v Čeladné. Morava a Slezsko oslavují svobodu

Města a obce v Olomouckém a Moravskoslezském kraji si připomínají události 17. listopadu 1989 a oslavují třicet let svobody. Na řadě míst se konají různé vzpomínkové akce. Například na Filozofické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci zorganizovali studenti tehdejšího stávkového výboru okupační stávku, v Čeladné na Frýdecko-Místecku odhalili první lavičku Václava Havla v Moravskoslezském kraji a slaví se i v Ostravě, kde pokračuje akce SametOVA.

V rámci oslav třiceti let svobody v Česku odhalili v neděli první lavičku Václava Havla v Moravskoslezském kraji. Nachází se v Čeladné na Frýdecko-Místecku v areálu tamní restaurace. Dvě křesla a stolek stojí u lípy, kterou na místě vysadili loni při oslavách stého výročí založení republiky. 

Lavičky Václava Havla jsou na řadě míst v Česku i zahraničí, ta v Čeladné má pořadové číslo 32. „Nevzpomínám si přesně, kdo první s touto myšlenkou přišel, ale všichni jsme se shodli, že lavička symbolizuje místo pro diskuzi dvou stran, a stůl, který dvě židle spojuje, symbolizuje porozumění,“ řekl provozovatel restaurace Ondřej Vala.

První lavička byla instalována v říjnu 2013 v kampusu Georgetown University ve Washingtonu. Ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský se účastnil odhalení deseti z nich. „Jsem vždy rád, že je to lavička a ne pomník, Václav Havel by se obracel v hrobě,“ řekl.

Olomoucká univerzita se vrátila o třicet let zpátky

Jako součást oslav svobody se pak v neděli uskutečnila na Filozofické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci rekonstrukce okupační stávky. Učebny studentů se proměnily v tiskárny, plakátovací sekce či telefonní ústředny.

Listopadové události 1989 na fakultě, která byla centrem revolučního dění v Olomouci, se rozhodli lidem v autentické podobě přiblížit tehdejší členové studentského stávkového výboru. Po zdech fakulty rozmístili i zhruba 1200 dobových fotografií, které navodily atmosféru stávky. 

Všichni se koukají na to, jak vypadali před třiceti lety, jsou nadšení jak vypadají teď. Samozřejmě, že to iniciuje řadu pocitů, emocí. Bohužel naše společnost je daleko více o emocích a pocitech než o faktech.
Josef Jařab
první polistopadový rektor UP Olomouc

Symbolem sametové revoluce v Olomouci se stala zeď z krabic, kterou lidé vystavěli kolem tehdejšího sídla KSČ. Tuto akci si studenti připomenou v pondělí 18. listopadu, kdy zeď znovu vybudují před budovou Právnické fakulty. 

SametOVA Ostrava

Čtyřdenní oslavy třiceti let svobody zahájila Ostrava už v pátek velkolepým projektem SametOVA. Kromě města se něm podílí i řada místních institucí. Přímo na Masarykově náměstí vyrostl velký stan, ve kterém probíhají besedy, přednášky i workshopy.

Stan o rozměrech 30x15 metrů je částečně vytápěný a je rozdělený na dvě části, v jedné je oddechová zóna s kavárnou a galerií, v druhé části stanu je samotný program. Lidé si mohou poslechnout předlistopadové rozhlasové záznamy, prohlédnout fotografie a novinové články, všemu dominuje socha milicionáře.

Třicet let od sametové revoluce si už v pátek připomněli i studenti, kteří v centru Ostravy vytvořili živý řetěz, do kterého se zapojilo zhruba dva tisíce studentů z celého Moravskoslezského kraje. 

Studenti v Ostravě utvořili živý řetěz, připomínají si tak výročí revoluce (zdroj: ČT24)

Kolik let svobody, tolik lip

Při příležitosti oslav se v neděli rozrostla 200 let stará alej v Radkově na Opavsku, kde vysadili třicet mladých lip, jednu za každý rok svobody. Alej, která lemuje někdejší kočárovou cestu od radkovského kostela k zámku v Dubové, se naposledy rozrostla loni v září, kdy tam kraj vysadil 18 lip v rámci oslav 100 let republiky.  

„Lípa je naším národním stromem oficiálně už od poloviny 19. století. Tyto mohutné stromy lidé sází při významných událostech, výročí sametové revoluce mezi ně rozhodně patří,“ řekl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák (ANO).