V síti olomouckých celníků skončily dvě cisterny, byly plné lihu bez prokazatelného původu

Olomoučtí celníci zajistili na tahu mezi Olomoucí a Lipníkem nad Bečvou dvě cisterny s lihem bez prokazatelného původu. V obou případech šlo o třicet tisíc litrů. Cisterny měly polskou a maďarskou poznávací značku, informovala o tom ve čtvrtek mluvčí Celního úřadu pro Olomoucký kraj Marie Bortlová. Případný daňový únik zatím celníci nevyčíslili.

Oba případy, které celníci i nadále vyšetřují, se odehrály při říjnových kontrolách na silnici v blízkosti Kocourovce na Olomoucku. V prvním případě zadrželi celníci cisternu jedoucí ve směru z Olomouce na Lipník nad Bečvou.

„Vytipovali si ke kontrole nákladní vozidlo s cisternovým návěsem s maďarskou státní poznávací značkou. Cisterna obsahovala bezmála třicet tisíc litrů etanolu,“ řekla Bortlová s tím, že řidič nebyl schopen předložit řádně vyplněné dokumenty.  

Druhou cisternu s lihem bez potřebných dokladů celníci odhalili na stejném místě o dva týdny později, tentokrát ale v opačném směru. Toto vozidlo mělo polskou poznávací značku a stejně jako v prvním případě bylo v cisterně třicet tisíc litů etanolu.

Může jít o několikamilionový daňový únik

Celní úřad zatím nevyčíslil výši případného daňového úniku. Podobný případ ale celníci zaznamenali na konci loňského roku, kdy na obchvatu Olomouce zastavili cisternu s třiceti tisíci litry etanolu. Tehdy se jednalo o daňový únik za více než osm milionů korun.

Také v tomto případě šlo o cisternu s polskou poznávací značkou. Z nádrže celníci odebrali vzorky, které odeslali na další analýzu v celně-technické laboratoři. Výsledky rozborů potvrdily, že denaturace etanolu nebyla provedena v souladu s legislativou Evropské unie, a jde tak o přepravu v rozporu s tuzemskými předpisy.