Brno koupí za víc než půl miliardy druhou polovinu Technologického parku. Chce se stát jediným vlastníkem

Brněnští zastupitelé schválili koupi poloviny Technologiského parku za víc než půl miliardy korun od firmy P&O. Město se tak stane téměř jediným vlastníkem parku, už teď mu polovina patří. Jednu akcii má Vysoké učení technické. S tím chce magistrát jednat. Technologický park poskytuje kancelářské prostory inovativním společnostem a výzkumným institucím v areálu na severu Brna.

Pro nákup akcií Technologického parku bylo čtyřicet šest zastupitelů. Nikdo nebyl proti, děvět zastupitelů z koaliční ČSSD a opoziční SPD se zdrželo hlasování. Náměstek primátorky Oliver Pospíšil (ČSSD) už dříve řekl, že cílem města není podnikat a vynaložené peníze by mělo použít na jiné věci.

Podle primátorky Markéty Vaňkové (ODS) je výhodnější, aby město bylo téměř stoprocentním vlastníkem, než kdyby bylo vlastníků víc. Podle ní bude město jednat s Vysokým učením technickým, které vlastní jednu akcii, aby se město mohlo stát jediným vlastníkem. „Brno chce v území zachovat původní funkci a rozvíjet ho jako startupové, ve kterém se shromažďují firmy s vědeckým potenciálem,“ uvedla primátorka.

Původně jednal o nabytí poloviny akcií Jihomoravský kraj, jeho zastupitelstvo ale nákup neschválilo. Firma proto potom oslovila Brno. O podíl dlouhodobě projevoval zájem i soukromý developer Trikaya.

„Rozhodování nebylo jednoduché, protože je to velká investice a s ní jsme nepočítali. Ale dostali jsme se do situace, kdy kraj akcie nenabyl, a proto je nejlepším krokem, aby město sdružilo ve svých rukou téměř sto procent akcií,“ řekla Markéta Vaňková. Podle ní má město na úhradu kupní ceny dost peněz ve fondu rozvoje a rezerv. „V tuto chvíli si nemusíme půjčovat. Celá částka, jak byla sjednaná, bude zaplacena z fondu,“ dodala primátorka města. Ve fondu rezerv tak zůstane přes 100 milionů korun.

V areálu parku sídlí krajské Jihomoravské inovační centrum, ze kterého vycházejí úspěšné začínající firmy. Nemají si ale kde pronajmout kanceláře v blízkosti místa, z něhož vzešly.

Technologický park existuje přes dvacet let a pronajímá šedesát tisíc metrů čtverečních kanceláří. K dispozici má ještě stejnou plochu pro stavbu kanceláří a další má sloužit podle územního plánu pro bydlení.