Krajský soud: Výrobce papírenských strojů Papcel Litovel je v úpadku

Litovelský výrobce papírenských strojů Papcel je v úpadku, rozhodl o tom ostravský krajský soud. Společnost na sebe v srpnu podala insolvenční návrh. Firma má 443 věřitelů a dluhy 418 milionů korun. Insolvenčním správcem Papcelu soud ustanovil pardubickou firmu 1. správcovská a konkurzní. Přezkumné jednání proběhne 9. ledna, kdy bude také první schůze věřitelů.

Předseda představenstva Papcelu David Dostál v insolvenčním návrhu napsal, že firma je v úpadku pro platební neschopnost. Několik let má údajně spory s jedním ze zahraničních zákazníků, a to údajně narušilo důvěru bank, které podnik financovaly. Firma má dohodnuté zakázky za stovky milionů korun. Kvůli nedůvěře bank však není schopna je realizovat. 

Dluhy přestal Papcel splácet ve druhé polovině července. „Společnost podala insolvenční návrh do jednoho měsíce od zastavení plateb proto, aby se vyhnula odpovědnosti za škodu věřitelů v případě jeho nepodání,“ řekl už v srpnu serveru E15.cz advokát Bystrík Bugan.

Někteří věřitelé soud po podání insolvenčního návrhu upozornili, že na seznamu majetku litovelského výrobce papírenských strojů chybí zásoby hutního materiálu za desítky milionů korun, což může v případě prohlášení konkurzu poškodit věřitele. Vedení soud minulý týden informovalo, že dodaný seznam odráží skutečný stav majetku firmy.

Společnost 1. správcovská a konkurzní, která byla jmenována insolvenčním správcem, má soudu do 20. prosince předložit soupis majetkové podstaty Papcelu i seznam přihlášených pohledávek.

Výrazný pokles tržeb

Litovelské společnosti v loňském roce klesly tržby o polovinu na zhruba 800 milionů korun. O rok dříve tržby činily 1,626 miliardy. Výrobce papírenských strojů ale loni snížil ztrátu z předloňských 174 milionů korun na 94 milionů. 

Investiční společnost BHM Group v letošním roce prodala svůj padesátiprocentní podíl v Papcelu firmě VEGA-HSH, kterou vlastní Dostál. VEGA-HSH se tak opět stala stoprocentním majitelem podniku.

Firma Papcel byla založena v roce 1950 a zajišťuje kusové dodávky, opravy, repase a rekonstrukce výrobních uzlů a celých papírenských technologií.

Papcel expandoval do zahraničí

Papcel zamířil v minulosti i do zahraničí. Naposledy předloni v dubnu koupil italskou firmu PMT, která se specializuje na dodávky technologií pro výrobu grafických papírů a papírů pro výrobu obalových materiálů. Už v roce 2015 ovšem firma založila v Itálii svůj odštěpný výrobní závod Papcel Italy po odkupu italské společnosti Comecart. O rok později Papcel koupil další italskou společnost GapCon tissue.

V roce 2012 Papcel zase využil insolvence španělského konkurenta Gorostidi a koupil jeho obchodní značku i know-how. O dva roky později Papcel převzal francouzského konkurenta ABK, jehož podnik byl ale loni na jaře kvůli špatným hospodářským výsledkům uzavřen.

Díky akvizicím skupina Papcel zvýšila svoje konstrukční a výrobní kapacity a počet jejích zaměstnanců postupně vzrostl na více než 450.