Dva muži napadli skupinu ornitologů. Mysleli si, že týrají labutě

Na pláži Podhradského rybníka v Plumlově na Prostějovsku napadli dva muži skupinu ornitologů. Stalo se tak při kroužkování labutí, důvodem konfliktu byla zřejmě snaha útočníků ochránit labutě před domnělým týráním. Jeden z mužů byl podle policie pod vlivem alkoholu, nadýchal přes dvě promile alkoholu. Ostatní dechové zkoušky byly negativní.

Napadení se odehrálo ve chvíli, kdy čtveřice ornitologů labutě nejdříve přilákala krmivem a chytila a znehybnila, což vyvolalo pozornost v nedalekém kempu. „Při kroužkování dvou labutí je jednačtyřicetiletý muž a patnáctiletý mladík svými těly zasedli, a tím je znehybnili, aby je mohli označit,“ popsal prostějovský policejní mluvčí František Kořínek.

Starší z útočníků patnáctiletého kroužkovatele podle Kořínka udeřil a po uchopení za triko s ním prudce smýknul do strany, až mladík upadl. „Poté měl útočník fyzicky napadnout i třiačtyřicetiletou spolupracovnici kroužkovatelů. Při incidentu ránu od jednačtyřicetiletého kroužkovatele utržil i starší z útočníků,“ doplnil Kořínek. Mladší muž se sporu zúčastnil podle policie jenom verbálně.

Policie u zúčastněných provedla dechové zkoušky na přítomnost alkoholu, starší útočník nadýchal dvě promile. Případ policisté vyšetřují jako přestupek proti občanskému soužití a proti majetku.