Obhájci v kauze Vidkun chtějí předběžné projednání obžaloby. Podnět podal i advokát exhejtmana Rozbořila

Obhájci v olomoucké korupční kauze Vidkun se chtějí vyhnout projednání případu u hlavního líčení. Soudci olomouckého krajského soudu tak podali nebo se chystají podat podnět k předběžnému projednání obžaloby. Soudce Martin Lýsek musí teď rozsáhlou kauzu nastudovat, první kroky by mohl učinit na podzim. Obžaloba na čtyři lidi včetně dvou vysoce postavených policistů či bývalého hejtmana Jiřího Rozbořila (ČSSD) byla podána na začátku července.

„Ve spise se od doby podání obžaloby objevila asi čtyři podání různých obhájců, kteří se domáhají například nařízení předběžného projednání obžaloby. Budeme to muset všechno vyřešit. Nedokážu tak nyní říci, zda bude nařízeno hlavní líčení, nebo bude v této věci postupováno jinak,“ řekl soudce Martin Lýsek.

Předběžné projednání obžaloby může v trestním řízení nařídit předseda senátu v případě, kdy obžaloba po skutkové nebo právní stránce trpí takovými vadami, že není způsobilá k projednání při hlavním líčení. Pokud se rozhodne ji nařídit, projednává se obvykle v neveřejném jednání, při kterém může soudce například zastavit trestní stíhání, přerušit ho nebo vrátit věc státnímu zástupci k dořešení.

Advokát: Obžaloba není v pořádku

Podnět k předběžnému projednání obžaloby podal například advokát Petr Konečný, obhájce obžalovaného exhejtmana Jiřího Rozbořila. „Já jsem tento podnět podal. Podnět směřuje k tomu, aby se soudce zaměřil na obžalobu, zda je zcela v pořádku. Sami to vnímáme tak, že v pořádku není. Řešení je na soudci,“ řekl Konečný. Obhajoba Rozbořilovu vinu odmítá a důkazy údajně nejsou dostatečné. 

Stejný podnět hodlá v nejbližší době podat také obhájce bývalého olomouckého policejního náměstka Karla Kadlece Tomáš Grepl. „My se k tomuto kroku chystáme také, ještě to odesláno není. Předpokládám, že tuto cestu budou volit všichni obhájci,“ řekl Grepl. 

Musím celý spis přečíst, abych zjistil, zda jsou jejich námitky relevantní.
Martin Lýsek
soudce Krajského soudu v Olomouci

Soudce Martin Lýsek řekl, že první kroky v kauze se dají očekávat zhruba na podzim. Předpokládá přitom, že s ohledem na rozsah spisu požádá o prodloužení tříměsíční lhůty. 

Úplatky i zneužití pravomocí

Případ podle žalobců odkrývá korupční vztahy mezi policií, podnikateli a správou. Exhejtman Rozbořil je obžalován z podplácení. Bývalý šéf krajské hospodářské kriminálky Radek Petrůj a policejní náměstek Karel Kadlec byli obžalováni ze zneužití pravomocí. Kadlec je navíc obžalován i z přijetí úplatku a olomoucký podnikatel Ivan Kyselý z účastenství na zneužití pravomoci úřední osoby.

Kauza Vidkun se začala psát 13. října 2015, kdy na několika místech v Olomouci proběhla rozsáhlá policejní razie. Policisté tehdy udělali domovní prohlídky a zadrželi či předvedli několik lidí včetně bývalého ministra vnitra Ivana Langera.  Policie ho nakonec propustila a v případu obviněn není. Rozbořil byl stíhán na svobodě, Kyselý, Kadlec a Petrůj byli tři měsíce ve vazbě.