Státní zástupce obžaloval čtyři lidi v kauze Vidkun. Včetně někdejšího hejtmana Rozbořila

Státní zástupce podal obžalobu na čtyři lidi v olomoucké korupční kauze Vidkun. Informaci ČT potvrdil žalobce Petr Šereda z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci. Po téměř čtyřech letech od policejního zásahu půjde před soud bývalý sociálnědemokratický hejtman Jiří Rozbořil, exšéf krajské hospodářské kriminálky Radek Petrůj, někdejší bývalý olomoucký policejní náměstek Karel Kadlec a vlivný olomoucký podnikatel Ivan Kyselý. Měli se dopustit korupce a zneužití pravomoci.

„V trestní věci mediálně označované jako kauza Vidkun státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Olomouci podal dne 1. 7. 2019 ke Krajskému soudu v Ostravě, pobočce v Olomouci obžalobu, a to na čtyři osoby,“ uvedl státní zástupce Petr Šereda z olomouckého vrchního státního zastupitelství.

Případ odkrývá údajně korupční vztahy mezi policií, podnikateli a samosprávou. Podle usnesení o zahájení trestního stíhání měl tehdejší policejní náměstek Karel Kadlec vlivnému podnikateli Ivanu Kyselému pravidelně, dlouhodobě a záměrně poskytovat informace z devíti trestních řízení. Šlo například o kauzy olomouckého aquaparku, HC Olomouc, závodiště Lazce, ale i o kauzu Tesco SW.

Kromě Kadlece je v případu ze zneužití pravomoci úřední osoby obviněn také někdejší šéf krajské hospodářské kriminálky Radek Petrůj. Kadlec, který je navíc obviněn také z přijetí úplatku, byl kvůli Vidkunu propuštěn od policie, výpověď neúspěšně napadal u soudů. Petrůj skončil mimo službu.

V kauze policie obvinila z podplácení také bývalého sociálnědemokratického hejtmana Jiřího Rozbořila. Vlivný olomoucký podnikatel Ivan Kyselý se zodpovídá z účasti na zneužití pravomoci úřední osoby.

Langer bez obvinění

Policisté vyšetřování v případu ukončili loni v listopadu, od té doby se obvinění seznamovali se spisem. V únoru pak policie podala návrh na obžalobu.

Kauza Vidkun začala už 13. října 2015, kdy policie provedla domovní prohlídky a předvedla několik lidí včetně bývalého ministra vnitra Ivana Langra. V jeho bytě v Olomouci strávili policisté více než třináct hodin, ale Langer nakonec v případu obviněn není. Rozbořil byl stíhán na svobodě, Kyselý, Kadlec a Petrůj strávili tři měsíce ve vazbě.

Tehdejší policejní náměstek Kadlec tvrdí, že se ničeho protiprávního nedopustil. Hájí se, že šlo o operativní činnost, kdy naopak on získával informace. Jeho tvrzení už odmítl krajský soud, když rozhodoval o jeho žalobě proti propuštění z policie. Vinu odmítají i ostatní obvinění.