TÉMA

Ivan Langer

Bývalý šéf hospodářské kriminálky Petrůj očištěný v kauze Vidkun se vrátil do funkce

Policista Radek Petrůj, který byl pravomocně zproštěn obžaloby v olomoucké korupční kauze Vidkun, se vrátil na post šéfa odboru hospodářské kriminality olomoucké krajské policie. Infomovala o tom mluvčí policie Jitka Dolejšová. Stalo se tak poté, co ho krajský soud zprostil obžaloby a státní zástupce se rozhodl vzít své odvolání proti jeho zproštění zpět.
22. 2. 2022|

Kadlec, Kyselý i Rozbořil dostali v olomoucké kauze Vidkun podmínky, soud jim uložil i pokutu

Krajský soud v Olomouci v pátek uznal vinnými bývalého olomouckého policejního náměstka Karla Kadlece, podnikatele Ivana Kyselého i exhejtmana Jiřího Rozbořila (ČSSD) v kauze Vidkun. Uložil jim podmíněné tresty a pokuty. Kromě nich čelil obžalobě i bývalý šéf hospodářské kriminálky Radek Petrůj, toho soud zprostil obžaloby. Obžalováni byli z korupčního jednání, všichni svou vinu po celou dobu procesu odmítali.
16. 7. 2021Aktualizováno16. 7. 2021, 13:06|

Soud uzavřel kauzu Vidkun, rozsudek vynese v červenci. Obžalováni jsou bývalí policisté, podnikatel a exhejtman

Olomoucký krajský soud po posledních závěrečných řečech uzavřel korupční kauzu Vidkun. Rozsudek vyhlásí 16. července, řekl soudce Martin Lýsek. Proces, ve kterém čelí obžalobě z korupčního jednání dva někdejší vysoce postavení policisté Karel Kadlec a Radek Petrůj, vlivný olomoucký podnikatel Ivan Kyselý a bývalý hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD), trval půldruhého roku. Podle žalobce se jejich vina postavená především na řadě hodin odposlechů prokázala, všichni obžalovaní naopak vinu popřeli a žádají zproštění. Právě odposlechy obžalovaní zpochybňují.
21. 6. 2021Aktualizováno21. 6. 2021, 19:22|

Žalobce v kauze Vidkun navrhl podmínky a pět let pro Kadlece. Soud bude pokračovat ve čtvrtek

Žalobce Miroslav Stoklásek navrhl v olomoucké kauze Vidkun tři podmíněné tresty a pětiletý trest vězení. Nejvyšší trest žádá pro bývalého krajského policejního náměstka Karla Kadlece. V kauze kromě něj čelí obžalobě podnikatel Ivan Kyselý, kterému Kadlec podle obžaloby vynášel informace z trestních spisů, tehdejší šéf hospodářské kriminálky Radek Petrůj a bývalý hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD). U všech se podle žalobce korupce prokázala. Všichni ale vinu popírají, závěrečné řeči pokračují obhajobou, případ má soud nařízen i ve čtvrtek.
26. 5. 2021|

Lídři kandidátek Libereckého kraje diskutovali o zlepšení dopravní infrastruktury

Zásadní roli před krajskými volbami v Libereckém kraji hraje doprava. Stále se nepovedlo prosadit železniční koridor Liberec–Praha. Krajské zastupitelstvo navíc řeší problémy v oblasti autobusových dopravců. Liberecký kraj se domáhá náhrady škody 11 milionů korun v trestním řízení, které v srpnu policie zahájila proti dopravním společnostem Witbystar (dříve BusLine) a ČSAD Liberec. Dopravě se věnovala i čtvrteční předvolební debata s lídry kandidátek z Libereckého kraje.
10. 9. 2020|

Soud zrušil podmínku exdetektiva Vokála, případ vyzrazení policejní razie se bude řešit znovu

Bývalý kriminalista Luděk Vokál, který figuruje v kauze vyzrazení policejní razie Vidkun, uspěl s odvoláním proti podmínce, kterou mu loni v listopadu uložil soud. Případ se tak znovu vrátí k Obvodnímu soudu pro Prahu 5. Česká televize to zjistila z justiční databáze. Za zneužití pravomoci Vokálovi hrozí až pětileté vězení, bývalý detektiv však svou vinu odmítá.
30. 6. 2020|

Ivan Langer vypovídal u soudu o kauze Vidkun. Cítí se spíš jako poškozený než jako svědek

Bývalý ministr vnitra za ODS Ivan Langer u soudu v kauze Vidkun popřel, že by s obžalovaným podnikatelem Ivanem Kyselým disponovali informacemi z trestních spisů. Připustil však, že mediálně známé olomoucké kauzy spolu probírali, neboť prý hýbaly děním ve městě. Přihlásil se k osobním přátelským vztahům nejen s Kyselým, který je jeho obchodním partnerem, ale i s obžalovaným bývalým policejním náměstkem Karlem Kadlecem.
3. 3. 2020Aktualizováno3. 3. 2020, 13:08|

Soud začal řešit kauzu Vidkun. Žalobce našel korupční vztahy mezi policií, podnikateli a politiky

Olomoucký krajský soud otevřel korupční kauzu Vidkun. Obžalobě v ní čelí dva tehdejší policisté, vlivný olomoucký podnikatel Ivan Kyselý a bývalý hejtman Jiří Rozbořil (ČSSD). Podnikatel Kyselý podle žalobce v letech 2014 až 2015 získával od policie cenné informace z trestních spisů, kterých poté využíval a dával pokyny, jak má policie jednat. Dohromady šlo o devět kauz, některé se týkaly tehdejšího hejtmana. Soudce Martin Lýsek nařídil jednadvacet jednání až do května.
18. 2. 2020Aktualizováno18. 2. 2020, 15:09|

Bývalý detektiv Vokál dostal za vyzrazení policejní razie v kauze Vidkun podmínku

Za vyzrazení policejní razie v kauze Vidkun uložil soud bývalému kriminalistovi Luďku Vokálovi 13měsíční podmínku s odkladem na 2,5 roku a zákaz činnosti u policie na 16 měsíců. Rozsudek není pravomocný, Vokál si ponechal lhůtu pro případné odvolání. Za zneužití pravomoci mu hrozilo až pětileté vězení, bývalý detektiv však svou vinu odmítá.
14. 11. 2019|
Operace Vidkun

Státní zástupce obžaloval čtyři lidi v kauze Vidkun. Včetně někdejšího hejtmana Rozbořila

Státní zástupce podal obžalobu na čtyři lidi v olomoucké korupční kauze Vidkun. Informaci ČT potvrdil žalobce Petr Šereda z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci. Po téměř čtyřech letech od policejního zásahu půjde před soud bývalý sociálnědemokratický hejtman Jiří Rozbořil, exšéf krajské hospodářské kriminálky Radek Petrůj, někdejší bývalý olomoucký policejní náměstek Karel Kadlec a vlivný olomoucký podnikatel Ivan Kyselý. Měli se dopustit korupce a zneužití pravomoci.
1. 7. 2019|

Langer se nebude ucházet o post v krajském vedení ODS. Šéf strany Fiala to ocenil

Bývalý místopředseda ODS a ministr vnitra Ivan Langer upustil od svého záměru ucházet se o místo ve vedení krajské organizace ODS v Olomouckém kraji. Langer to v pondělí oznámil na místním sněmu olomoucké Občanské demokratické strany, který měl původně projednat nominaci Langera do užšího vedení krajské ODS. Delegáti regionálního sněmu ODS na začátku března Langera zvolili do krajského vedení, avšak výkonná rada strany kvůli procedurálnímu pochybení toto rozhodnutí anulovala. Regionální sněm bude vedení strany v Olomouckém kraji znovu volit 10. června.
27. 5. 2019|
90' ČT24

Potřebujeme speciální zákon, zní z fotbalového světa po násilnostech na Spartě

Český fotbal potřebuje speciální legislativu, která by mu umožnila efektivně bojovat proti rowdies a násilnostem na stadionech. V Devadesátce ČT24 se na tom shodli šéfredaktor časopisu Hattrick Pavel Procházka s Ondřejem Kasíkem, který řídí komunikaci fotbalové Sparty. Právě na jejím stadionu se stal v březnu poslední výrazný incident – pyrotechnika vybuchla mezi diváky.
10. 4. 2019|

Bývalý místopředseda ODS Langer je zpět. Olomoucké ODS má pomáhat s kampaněmi

Bývalého místopředsedu ODS a ministra vnitra Ivana Langera zvolil v pondělí večer regionální sněm ODS do vedení krajské organizace v Olomouckém kraji. Langer se ve vysoké politice přestal angažovat po neúspěchu ve sněmovních volbách v roce 2010 a nyní by měl olomoucké ODS jako člen regionální rady pomoci například s organizací předvolebních kampaní.
4. 3. 2019Aktualizováno4. 3. 2019, 23:41|

Policisté podali návrh na obžalobu čtyř lidí v kauze Vidkun

Policie navrhla obžalovat čtveřici obviněných v kauze Vidkun. České televizi informaci potvrdil Petr Šereda z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci. Kvůli korupci a zneužití pravomoci jsou v kauze stíhaní bývalí policisté i někdejší sociálnědemokratický hejtman Olomouckého kraje Jiří Rozbořil. Jestli obvinění stanou před soudem, rozhodne žalobce v řádu měsíců. Vyšetřování vazeb mezi policisty, podnikateli a politiky se táhlo víc než tři roky.
5. 2. 2019|