Lídři kandidátek Libereckého kraje diskutovali o zlepšení dopravní infrastruktury

Zásadní roli před krajskými volbami v Libereckém kraji hraje doprava. Stále se nepovedlo prosadit železniční koridor Liberec–Praha. Krajské zastupitelstvo navíc řeší problémy v oblasti autobusových dopravců. Liberecký kraj se domáhá náhrady škody 11 milionů korun v trestním řízení, které v srpnu policie zahájila proti dopravním společnostem Witbystar (dříve BusLine) a ČSAD Liberec. Dopravě se věnovala i čtvrteční předvolební debata s lídry kandidátek z Libereckého kraje.

Nesrovnalosti v krajském resortu dopravy odhalil i nedávný audit, který se zaměřil na akciovou společnost Silnice LK. Ta zajišťuje údržbu krajských komunikací. Audit poukazuje na hrubé nedostatky v zadávání zakázek, nedodržování smluv i pochybení v nakládání s majetkem. 

Hloubkovou kontrolu nařídil Liberecký kraj poté, co v srpnu odvolal kvůli dlouhodobé nespokojenosti vedení krajské společnosti. Nové představenstvo společnosti Silnice LK proto pozastavilo plnění některých již uzavřených smluv a také všechny majetkové operace. 

Problémy s krajským dopravcem

Liberecký kraj se domáhá náhrady škody v trestním řízení, které v srpnu policie zahájila proti dopravním společnostem Witbystar (dříve BusLine) a ČSAD Liberec. Firmy policie obvinila z pletich ve veřejné zakázce na dopravní obslužnost v Libereckém kraji.

Dopustit se jich měly, když v roce 2017 uzavřely dohodu o společném postupu při podávání nabídek. To mělo vliv na konečnou cenu dopravy a kraji tím vznikla škoda bezmála 11 milionů korun, řekl novinářům hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).  

Záznam předvolební debaty – Liberecký kraj (zdroj: ČT24)

Železniční koridor do Prahy

Krajskému vedení se stále nepovedlo prosadit železniční koridor Liberec–Praha. Cesta vlakem z Liberce do hlavního města trvá bezmála tři hodiny. Autem nebo autobusem zabere pouhou hodinu.

Hejtman Půta přitom sliboval, že chce přímé spojení Liberec–Praha zavést v roce 2018. „Nechceme, aby náš kraj byl dál bílým ostrovem na mapě investic do železnice,“ říkal tehdy. 

Koronavirus a školy

Od začátku nového školního roku omezila nákaza koronavirem chod deseti škol v kraji. Jde o tři střední školy, zbývající jsou základní. Informaci sdělila mluvčí Krajské hygienické stanice v Liberci. Omezení a karanténa se ale většinou týká jen jedné třídy. Zcela zavřená byla pouze Základní škola ve Frýdlantu, která má tři pracoviště.

Postup při objevení nákazy kritizuje náměstek libereckého primátora pro školství Ivan Langr (Starostové pro Liberecký kraj). Obává se, že na konci září už budou tímto způsobem uzavřené všechny školy.

„Začněme covid vnímat jako běžné respirační onemocnění, ochraňme důkladně rizikové skupiny (jako před chřipkou) a nechme děti chodit do školy. Dneska už je covid jen v našich hlavách a škodí tam,“ uvedl již dříve Langr. 

Za posledních 24 hodin přibylo v Libereckém kraji 30 případů nákazy koronavirem. Celkový počet případů je 741, aktuálně nakažených je 254. Hygienici zatím nechali otestovat v kraji na dvacet tisíc lidí.

Téma pro volební lídry

Řešení koronavirové krize, otázky dopravy a další témata, která se citlivě dotýkají Libereckého kraje, byly součástí druhé předvolební debaty ČT24. 

Diskutující se do debaty nominovali na základě výsledků výzkumu, který pro Českou televizi zpracovaly společnosti Kantar CZ a Data Collect se zaměřením na volební potenciál. Ten ukazuje, kolik procent hlasů by politická strana, hnutí či koalice mohly v současnosti hypoteticky získat ve volbách, pokud by se k nim přiklonili všichni lidé, kteří tuto volbu reálně zvažují a nevylučují svou účast u voleb.

  • Průzkum, který realizovala agentura KANTAR CZ ve spolupráci s agenturou Data Collect, nabízí odhad aktuálního volebního potenciálu, nejde tedy o predikci výsledků voleb.
  • Hodnota aktuálního volebního potenciálu ukazuje, kolik procent hlasů by politická strana, hnutí či koalice mohly v současnosti hypoteticky získat ve volbách do krajského zastupitelstva, pokud by se k nim přiklonili všichni lidé, kteří tuto volbu reálně zvažují a nevylučují svou účast u voleb. Suma volebních potenciálů pak není 100 procent. Člověk, který vážně zvažuje volbu například dvou stran, je potenciálním voličem obou z nich.
  • Sběr dat probíhal mezi 10. srpnem a 3. zářím 2020 metodou dotazování po telefonu. Průzkum je reprezentativní s ohledem na voliče v daném kraji starší 18 let, v každém kraji odpovídalo 1200 respondentů, do potenciálu pak vstupovalo v každém kraji okolo devíti set osob, přesná čísla naleznete v dokumentu ke stažení.

Hlasování v krajských volbách proběhne na začátku října. Lídři, kteří se debaty nezúčastní, dostali od České televize možnost stručně představit své volební priority.