Ostrava-Jih zdražuje nájemné. Vybrané peníze chce investovat do dalších oprav bytů

Největší městský obvod Ostrava-Jih zdražil po osmi letech nájemné v obecních bytech. Podle radnice jsou hlavním důvodem rostoucí náklady na údržbu bytového fondu. Obvod chce pokračovat v rozsáhlých rekonstrukcích bytů, například starých umakartových jader. Navýšení nájemného se liší podle typu uzavřené smlouvy a dosahuje až 12 procent.

V celé Ostravě je více než 12 tisíc obecních bytů. Z toho nejvíc právě v městské části Jih, která spravuje 5237 bytů ve 312 bytových domech. „Na běžné opravy a řádnou údržbu bytového fondu vynakládáme zhruba 85 milionů korun ročně a další finanční prostředky jdou na investiční akce. Jen vloni šlo o investice ve výši 38 milionů korun,“ řekla místostarostka obvodu Ostrava-Jih Markéta Langrová (ANO).

Podle mluvčí radnice Gabriely Gödelové přistoupila městská část na zdražování nájemného po osmi letech kvůli tomu, že náklady na rekonstrukci bytového fondu neustále rostou. Všechny peníze, které radnice na nájemném vybere, chce investovat do dalších oprav a modernizace. 

Zmizet mají umakartová jádra, přibudou kamery

Vyšší nájemné zaplatí lidé od července tohoto roku. Jeho navýšení se liší podle typu uzavřené smlouvy a pohybuje se od 2,1 do 12,1 procenta. Nejvyšší sazba se týká těch bytů, kde dosud měsíční nájemné činilo 33 a 36 korun za metr čtvereční. 

Z důvodu zvyšování komfortu a kvality bydlení provádíme kompletní rekonstrukce bytových domů, společných prostor i jednotlivých bytů. Postupně budeme rekonstruovat také stará umakartová jádra.
Markéta Langrová
místostarostka městské části Ostrava-Jih

Langrová připomněla, že obvod se v poslední době soustředí také na bezpečnost v městských domech. V problémových obecních domech proto postupně nechává instalovat kamery. Na základě pravidelných kontrol už také ukončil nájem několika desítkám obyvatel, kteří nedodržovali domovní řád.