Studentka měla u státnic v uchu sluchátko. Univerzita jí chtěla odebrat titul, soud to odmítl

Univerzita Palackého v Olomouci řeší neobvyklý případ podvodu při státnicích. Studentka právnické fakulty měla během zkoušky v uchu sluchátko, do kterého jí správné odpovědi diktoval její tehdejší přítel, zároveň si hovor nahrával. Zástupci školy, kterým se nahrávka dostala do rukou, chtěli studentce odebrat titul magistr. Žena s tím nesouhlasila a obrátila se na soud, který jí dal za pravdu. Na případ upozornil server Seznam Zprávy.

Univerzita Palackého v Olomouci se k nahrávce ze státnic dostala minulý rok. Rektor Jaroslav Miller na základě toho rozhodl, že státní závěrečná zkouška je neplatná a že studentka, která dnes pracuje na ministerstvu spravedlnosti, by měla přijít o magisterský titul. Podle soudu, na který se žena obrátila, se ale titulu vzdávat nemusí. 

Nebyly splněné zákonné předpoklady pro možnost odnětí titulu magistr.
Igor Krajdl
mluvčí Krajského soudu v Ostravě

„Výklad, že se žalobkyně dopouštěla úmyslného podvodného jednání soustavně, tudíž opakovaně celou dobu v průběhu konání státní zkoušky, je neudržitelný,“ stojí v rozsudku Krajského soudu v Ostravě. Univerzita Palackého s tím však nesouhlasí a podala kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu. 

„Pakliže máme materiály, které dokládají tu skutkovou podstatu, a máme další formální podklady k tomu, aby mohlo být zahájeno nějaké řízení, potom rozhoduje rektor o případném zneplatnění státní závěrečné zkoušky,“ upozornil prorektor pro studium na Univerzitě Palackého Vít Zouhar.

Podvod mají odhalit zkoušející

Podle olomouckého právníka Petra Konečného však krajský soud rozhodl správně. „Musí se jednat o soustavnou nebo opakovanou činnost, nebo porušování těch záležitostí kolem zkoušek. A v tomto případě to vypadá, že nic soustavného ani opakovaného nebylo,“ řekl. 

Je údajně i na zkoušejících, aby podvod ze strany studenta odhalili přímo během zkoušky. V takovém případě by student rovnou neuspěl a případ by navíc řešila disciplinární komise. Univerzita Palackého se s takovým případem, kdy se o podvodu dozvěděla až zpětně, setkala poprvé.