Po Velikonocích přijdou další problémy v dopravě. Přerov chystá opravu kanalizace a parovodu

Obyvatele Přerova čekají další omezení v dopravě, která začnou platit hned po Velikonocích. Důvodem je oprava kanalizace a parovodu v několika ulicích ve městě. Automobily opravovanými úseky sice projedou, bude tam ale zakázáno parkování, což přinese velké problémy těm, kteří v okolí dotčených lokalit bydlí.

První práce začnou hned po svátcích v ulici Optiky a na třídě Generála Janouška, kde magistrát od 23. dubna do 17. května naplánoval opravu kanalizace. „Kvůli opravám nebudou moci motoristé parkovat v ulici Optiky. Nesmí tu stát ani zastavovat žádná auta, vyjma vozidel stavby,“ řekl radní pro dopravu Tomáš Navrátil (ANO).

Zákaz zastavení a parkování bude platit v úseku od křižovatky s třídou Generála Janouška až po křižovatku s ulicí Vaňkova. Přerovský magistrát se ale snaží rezidenty uklidnit s tím, že po dobu oprav budou moci parkovat v areálu domova pro seniory.

Další komplikace se dají očekávat v ulicích Tržní, Velké Novosady, Fügnerova a Mervartova, kde ve stejný den začne přeměna parovodu na horkovod. Práce by měly skončit 12. května. „Upozorňujeme, že v ulicích Fügnerova a Mervartova narazí řidiči na značku zákaz stání. Tři týdny tam motoristé nezaparkují,“ uvedl Miloslav Dohnal z přerovského magistrátu.  

Zřejmě už v červenci a v srpnu začnou práce na parovodu i v nábřeží Edvarda Beneše, prostoru mezi ulicí Mervartova a mostem Míru, kde je stávající parovod veden jízdním pruhem komunikace, takže rekonstrukce si vyžádá částečnou uzavírku, případně jednosměrný provoz.
Lenka Chalupová
mluvčí přerovského magistrátu

V Přerově platí už dvě dlouhodobé uzavírky. V polovině března se zavřela Polní ulice kvůli stavbě mimoúrovňové křižovatky s železnicí. Práce by měly být dokončeny ještě o letních prázdninách. Čtvrt roku neprojedou auta také ulicemi Brabansko a Za Mlýnem, jde o silnice v blízkosti Tyršova mostu u místní sokolovny. Důvodem je rekonstrukce kanalizace.

Pomůžou kamery?

Přerov se už léta potýká s přetíženou dopravou, zejména tranzitní. Pomoci může poslední chybějící úsek dálnice D1 z Přerova do Říkovic, ale také takzvaný průpich městem. Jeho stavba začala loni na podzim a hotová by měla být v únoru 2021.

Nejproblémovější úseky by měly nově monitorovat kamery, které magistrát pořídí za 330 tisíc korun. Měly by monitorovat šest nejvíce dopravně zatížených lokalit ve městě. Dvě kamery budou v ulici Velká Dlážka, další dvě v Komenského ulici a po jedné pak v křižovatce U Hřbitova – Bratří Hovůrkových a v Denisově ulici u autobusového nádraží.

Za pětiletý provoz spojený s údržbou kamerového systému by měla přerovská radnice zaplatit dalších 250 tisíc korun. Řidiči budou moci od poloviny května sledovat přímý přenos z kamer na stránkách prerov.eu v sekci doprava a případně se ucpané silnici vyhnout.