Prázdná choceradská léčebna má opět naději na oživení

Chocerady (Benešovsko) – I po osmi letech od uzavření ozdravovny se choceradské radnici ozývají lidé, kteří by do středočeského městečka chtěli poslat děti. Sláva léčebny ale vyhasla a radnice se od té doby marně snažila nalézt využití pro rozlehlou budovu i její velkou zahradu. Nyní se objevila naděje, že by mohla opět sloužit dětem – v nedalekých Strančicích totiž má problém se sídlem Dětské centrum, jež se stará o handicapované děti.

Opuštěná choceradská léčebna příští rok konečně ožije (zdroj: ČT24)

Bývalá dětská léčebna v Choceradech je prázdná od roku 2006. Nejprve pojišťovna přestala proplácet péči, a tak museli rodiče dětí s astmatem nebo bronchitidou hledat náhradu za proslulou ozdravovnu jinde. Několik měsíců poté budova ještě sloužila jako rehabilitační centrum benešovské nemocnice, ale i to záhy zavřelo. Podle středočeské radní pro zdravotnictví Jiřiny Fialové (KSČM) nechtěly pojišťovny platit ani provoz rehabilitace. Na léčebnu přitom řada jejích pacientů dodnes vzpomíná. „Sloužila dětem více než sto let, jezdily sem z celé republiky a dodnes činí dotazy na obec, jestli léčebna ještě funguje,“ poukázala choceradská starostka Eva Bubnová.

Další využití budovy, rekonstruované krátce před uzavřením, a její velké zahrady se město i Středočeský kraj snažily najít marně. S odporem se setkal například návrh bývalého hejtmana Davida Ratha přestěhovat do Chocerad děti z domova v Pyšelích.

Až nyní se objevila další možnost, jak bývalou léčebnu využít – paradoxně velmi podobně Rathovu nápadu. Příští rok by se do Chocerad měly přestěhovat handicapované děti z Dětského centra ve Strančicích. Dosavadní sídlo jim začalo být těsné poté, co kvůli restitučnímu nároku přišly o zahradu. Soud přiznal restituentce nárok na všechny pozemky v okolí domova, u budovy tak už nemohou být ani lavičky nebo pískoviště.

V Choceradech s něčím takovým problém nebude. Lavičky u budovy jsou, postačí smést z nich jehličí, a děti mohou trávit čas na čerstvém vzduchu. Starostka Bubnová vkládá do oživení staré léčebny velké naděje. „Doufám, že se sem třeba i vrátí pediatr,“ podotkla. Budova ale musí ještě před stěhováním projít rekonstrukcí – většina dětí ze Strančic je těžce tělesně postižená, budova v Choceradech se proto musí stát kompletně bezbariérovou. Budou se například stavět dva nové výtahy.

Letní seriál ČT Opuštěná místa: