PODÍVEJTE SE: Ke krytům CO v Pardubicích se vážou legendy

Pardubice – Kryty civilní ochrany neboli CO byly v minulosti přísně utajovány. Vznikaly hlavně v době studené války a sloužily jako ochrana před útokem atomovou bombou, nálety i přírodní katastrofou. Řada z krytů chátrá – jejich údržba je příliš drahá. Kamera České televize se podívala do útrob hned tří pardubických krytů - pod bývalou továrnu Tesla, který má svoje vlastní kino, nebo do toho zámeckého, s kterým se pojí řada legend.

Kamera ČT nahlédla do útrob krytů CO v Pardubicích (zdroj: ČT24)

Kryt 5. třídy odolnosti se nachází v areálu bývalé továrny Tesla - dva metry pod povrchem, ukrytý pod silnou železobetonovou deskou. Jeho kapacita je 250 lidí. Pracovníky továrny měl ochránit před radiací. Stejný účel plnily i dva kryty pod továrnou Foxconn v Pardubičkách. Vznikly v sedmdesátých letech minulého století. Jsou dodnes částečně funkční.

Mezi nejutajovanější pardubické kryty patřil ten pod zámkem. Vznikl v roce 1953. Sloužil jako velitelské stanoviště – k řízení jednotlivých služeb a činností CO. Měl zajistit ochranu velitelům, radistům, spojovatelům a pozorovatelům. Právě z tohoto krytu by se koordinovaly záchranné práce.

Historik Jan Tetřev vyvrací hned dvě legendy, které se s tímto krytem pojí. „Vyprávělo se, že je pod zámeckými valy nemocnice. Tak není. A další legenda, že do krytu vede chodba z bývalého okresního výboru KSČ, dnešního Domu hudby, také není pravdivá,“ uvádí věci na pravou míru historik. I když patří mezi nejstarší, je tento kryt velmi zachovalý a dodnes slouží jako depozitář východočeského muzea.