Operace žlučníku skončila smrtí. Za nesprávnou léčbu dostali dva lékaři ze Šumperka podmínku

Za smrt pacienta v šumperské nemocnici dostali dva lékaři roční podmínky. Podle Okresního soudu v Šumperku zemřel dvaačtyřicetiletý muž po běžné operaci žlučníku kvůli jejich nedbalosti. U pacienta se totiž po zákroku objevily komplikace, které si vyžadovaly další operaci, lékaři ale zvolili konzervativní léčbu. Rozsudek zatím není pravomocný.

V roce 2017 se dvaačtyřicetiletý muž v nemocnici v Šumperku podrobil běžné operaci žlučníku. Po několika hodinách se ale objevily vážné komplikace, když si pacient stěžoval na silné bolesti břicha, navíc měl neměřitelný tlak. 

V ten den měl službu lékař Tomáš Řezáč a kvůli komplikacím chtěl pacienta ještě během noci znovu operovat, potože ultrazvuk u něj ukázal velké množství tekutiny v břiše. Primář chirurgického oddělení Vladimír Štěpán mu ale po telefonu doporučil konzervativní léčbu, a do nemocnice se nedostavil. Mladší a zřejmě i méně zkušený lékař primáře poslechl. Muž ale druhý den ráno zemřel.  

Podle soudu jsou za smrt muže zodpovědní oba lékaři, kteří za usmrcení z nedbalosti dostali roční podmínku. „Pokud jde o otázku viny, soud rozhodl v souladu s mým žalobním návrhem, takže v tomto směru jsem spokojena,“ řekla státní zástupkyně Dagmar Seidlová.

Každý z těch pánů lékařů svým dílem přispěl k tomu, že nebyla poskytnuta dostatečná léčebná péče a nebylo zabráněno stavu, který vedl ke konečnému úmrtí pacienta.
Jana Švaňhalová
předsedkyně senátu

Primář dostal i zákaz činnosti

Okresní soud v Šumperku navíc primářovi Vladimíru Štěpánovi zakázal vykonávat jeho dosavadní funkci. „Vede své lékaře, učí nové lékaře, a pokud v jeho práci v tomto konkrétním případě bylo shledáno takto závažné pochybení, domníváme se, že ta jeho další činnost primáře by nebyla dobrá,“ doplnila soudkyně. 

„Jsem rád, že smrt Martina Bargela byla vyšetřena českou policií, soudními znalci a že to nebylo zameteno pod koberec,“ uvedl tchán zemřelého pacienta Josef Kostka.