Univerzální hnědé omáčce odzvonilo. Olomoucká nemocnice nabídne pacientům kvalitnější jídlo

Pacienti lůžkových oddělení vybraných klinik Fakultní nemocnice v Olomouci dostanou pestřejší a zdravější pokrmy. Zdravotnické zařízení se jako první v Česku zapojilo do projektu Nemocniční strava, který má přinést kvalitnější stravování v nemocnicích. Nově si pacienti budou moci vybírat ze tří pokrmů.

Projekt Nemocniční strava vznikl z podnětu specialistky na zdravotní prevenci a výživu Margit Slimákové a organizace Globopol. Záštitu nad projektem převzal ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) a garanci poskytla Sekce nutričních terapeutů České asociace sester.

„Jeho cílem je nabídnout pacientům pestřejší a zdravější stravu s využitím produktů regionálních výrobců a s vyšším podílem čerstvé sezonní zeleniny a ovoce,“ vysvětluje ředitel Fakultní nemocnice v Olomouci Roman Havlík s tím, že volba ze tří jídel je určena pro pacienty v nedietním režimu. 

Nově jídlo i pro vegetariány

Výběr ze tří hotových jídel nabídne pacientům vždy jeden vegetariánský pokrm a dvě jídla vycházející z odborných doporučení na racionální výživu. Jedno z nich by mělo dbát na použití zdravějších potravin, jako jsou luštěniny, ryby nebo celozrnné potraviny. 

„Druhé racionální menu bude představovat spíše tradičnější českou kuchyni s lehčím ozdravěním receptur, aby byla uspokojena co nejširší populace pacientů v nemocnici,“ dodává hlavní sestra Fakultní nemocnice v Olomouci Andrea Drobiličová. 

Ještě lepší jídlo za příplatek

V první fázi projektu se počítá s tím, že objednávání ze tří pokrmů bude ještě letos nabídnuto pacientům několika vybraných klinik Fakultní nemocnice. Později se počítá i s možností, že by nemocnice umožnila pacientům objednat si nadstandardní menu za příplatek. Vedení nemocnice plánuje také zřízení jídelny pro mobilní pacienty s bufetovou nabídkou pokrmů. 

Nemocnice v Česku často čelí kritice právě kvůli pokrmům, které kuchaři připravují v nemocničních kuchyních. Pacientům vadí hlavně jednotvárnost pokrmů, chybějící čerstvá zelenina nebo špatné dochucování jídel.