Pes útočil na dítě, protože mu chyběla pevná ruka. Jeho spolumajitel dostal podmínku

Soud potrestal Lukáše Černoška za usmrcení dítěte jeho psem v jednom z přerovských bytů dvouletou podmínkou s odkladem na tři roky. Podle soudu jednatřicetiletý muž nezajistil jeho dohled a výchovu. Obžalován byl z trestného činu usmrcení z nedbalosti, původně mu hrozilo až šest let vězení. Rozsudek zatím není pravomocný.

Tragédie se stala na konci roku 2017 na sídlišti Předmostí v Přerově. Lukáš Černošek byl v pokoji se třemi dětmi, jeho přítelkyně, teta napadeného chlapce, se sprchovala a babička byla v kuchyni. Matka napadeného chlapce v bytě nebyla. 

Neštěstí se stalo ve chvíli, kdy Černošek vstal a odcházel, chlapec pravděpodobně zatahal psa za ocas a ten ho kousl do hlavy. Dvouletý chlapec zemřel na místě. 

Nedostatečný výcvik

Podle soudního znalce zvíře neprošlo řádným výcvikem a už dříve ho označil za časovanou bombu. Údajně šlo o dominantního psa, který je v případě provokace připraven k útoku.

Tragédie se stala ve stísněném prostoru, kde byly tři děti. Chování pětiletého psa podle znalce nikdo z dospělých nekorigoval. Vše nasvědčuje tomu, že si vybrali nesprávné plemeno. 

Černošek již dříve odmítl, že by psa necvičil a nezajistil jeho výchovu. Pes byl údajně bezproblémový a běžně k nim chodili domů známí i s malými dětmi. Dítě prý muselo psa vyprovokovat. Tragédie po celou dobu procesu litoval.

Lidé by si měli uvědomit, že byť je pes stále polidšťován a domestifikován, je to stále šelma psovitá a jedná na základě svých pudových instinktů.
Miluše Hadamčíková
předsedkyně senátu

Podle rozsudku musí muž zároveň zaplatit jako náhradu nemajetkové újmy otci a babičce dítěte dohromady 600 tisíc korun. O osudu psa zatím není rozhodnuto. Žalobce se odvolávat nebude, zmocněnkyně si právo ponechala a obhajoba se odvolala pouze kvůli náhradě škody.