Vichřice v olomoucké zoo zničila lesy i výběhy. Několik zvířat se stále toulá mimo areál

V areálu olomoucké zoo na Svatém Kopečku pokračuje likvidace škod po vichřici Eberhard. Silný vítr, který zasáhl zoo v noci z 10. na 11. března, vyvrátil asi osm set stromů a poškodil několik ubikací pro zvířata. Uprchlo i několik daňků, jelenů a kozorožců. Tři zvířata olomoucká zoo stále hledá.

Zoo Olomouc, která bývala pověstná svými lesy v okolí areálu, teď připomíná měsíční krajinu. Silný vítr vyvrátil stovky stromů, které byly oslabené kůrovcem i větrnými smrštěmi v uplynulých letech. Spousta stromů také zatarasila cesty a pohyb po zoo byl nebezpečný. 

Den po vichřici Eberhard byla zoo uzavřena, aby mohly dřevorubecké firmy okamžitě začít s odklízením spadaných stromů. V uplynulých dnech se z lesů kolem zoo ozývaly zvuky těžké techniky. Harvestor zahradě zapůjčila společnost Lesy města Olomouce. 

Zvířata na útěku

Stromy, které vyvrátil silný vítr, poškodily i několik výběhů pro zvířata. Uprchli například daňci, jeleni nebo kozorožci, naopak všechna nebezpečná zvířata se pracovníkům zoo podařilo okamžitě zajistit.

Na útěku jsou však stále kozorožci kavkazští, kteří jsou podle vedení zoologické zahrady někde v okolních lesích mimo areál. „Některé zničené výběhy jsou osiřelé, zvířata vzala zavděk menšími a dočasnými, některá jako třeba tři kozorožci se stále ještě do zahrady nevrátila,“ řekla mluvčí Zoo Olomouc Karla Břečková. 

Poškozený výběh makaků
Zdroj: Zoo Olomouc

Obnova potrvá měsíce

Vedení zoo momentálně mobilizuje síly a snaží se o obnovu areálu, která ale potrvá dlouho a bude finančně náročná. Zoo se dokonce sami hlásí dobrovolníci, kteří chtějí pomoci s odstraňováním škod. Zoo je povolá hned, jak to bude bezpečné. 

Velmi nás těší projevy solidarity veřejnosti a přicházející nabídky pomoci. Lidé z celé republiky reagují na zprávy o tom, jak jsou určité části jejich oblíbené zoo zpustošené.
Radomír Habáň
ředitel Zoo Olomouc

Lidé mohou na opravu a obnovu výběhů či ubikací přispět i finančně. Peníze mohou posílat přímo na účet nebo poslat dárcovskou SMS. 

DMS ZOOOL 30, 60 nebo 90 na číslo 87 777 nebo na účet 182-1805657389/0800

Přesnou výši škody, kterou způsobila vichřice Eberhard, zatím vedení zoologické zahrady nezná. O spoustu stromů přišla i v minulosti, postupně se ale snaží vysázet nové stromy, zejména listnaté, které lépe odolají poryvům větru.