U Hnojníku ujížděla kolej, vlaky už jezdí

U Hnojníku se propadla železniční trať, která spojuje Český Těšín s Frýdkem-Místkem. Podle Správy železniční dopravní cesty však nebyla dráha, po které jezdí dva až tři vlaky za hodinu, nijak zásadně poškozená a vlaky se na ni vrátily ve čtvrtek po poledni.

Trať se podle SŽDC propadla poblíž Hnojníku, České dráhy pak zavedly náhradní autobusovou dopravu mezi Hnojníkem a Českým Těšínem. Po poledni výluka skončila, vlaky se již mohly po nouzové opravě vrátit.

Mluvčí SŽDC Marek Illiaš upřesnil, že se pohnula kolejnice o několik centimetrů. „Kolejnice se mohou pohnout třeba jenom o dva centimetry proti sobě a už se to vyhodnotí jako nebezpečí a zastaví se tam doprava,“ podotkl. Dodal, že po nouzové opravě musí vlaky na místě zpomalovat na 10 km/h, dokud nedojde k trvalé sanaci. 

Železnice mezi Frýdkem-Místkem a Českým Těšínem je jednokolejná neelektrizovaná trať, historicky byla součástí delší podbeskydské dráhy z Kojetína přes Kroměříž, Valašské Meziříčí a Těšín až do polského Bílska. Dnes po ní jednou za hodinu jezdí v každém směru osobní vlak, objevit se mohou také nákladní vlaky.

Případů, kdy se posunula kolejnice, pamatují čeští železničáři v posledních letech více. Zhruba na rok a půl se kvůli podobnému incidentu zastavila doprava na trati do Moldavy v Krušných horách. Loni rozsáhlý sesuv náspu u Karlových Varů zapříčinil čtyřměsíční výluku na trati Klášterec nad Ohří – Cheb.