U Čáslavi se srazily vlaky. Pět lidí skončilo v nemocnici, vrtulník odletěl prázdný

Události ČT: U Čáslavi se srazily vlaky. Pět lidí skončilo v nemocnici (zdroj: ČT24)

Na trati z Čáslavi do Třemošnice se srazil osobní vlak s nákladním. Pět lidí utrpělo zranění, oznámila policie i záchranná služba. Příčinu nehody zatím vyšetřuje Drážní inspekce i policie. Pravděpodobně k ní přispěla lidská chyba. Provoz na trati už byl obnoven.

Nehoda se stala po poledni mezi stanicemi Ronov nad Doubravou a Žleby. „Došlo k čelní srážce manipulačního vlaku s osobním vlakem z Třemošnice do Čáslavi,“ uvedl mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

Po trati do Třemošnice jezdí malé motorové vozy řady 810, jeden z nich se střetl s vlakem sestaveným z dieselové lokomotivy a tří nákladních vozů. Podle mluvčí hasičů Venduly Horákové bylo v osobním vlaku asi patnáct lidí. „Hasiči vyprostili pomocí vakuových a vanových nosítek pět osob z vlaku, ty byly okamžitě předány do péče zdravotníků,“ dodala. 

Podle mluvčího záchranné služby Aleše Malého utrpěli dva lidé středně těžká zranění a další tři lehká poranění. Všech pět odvezly sanitky do nemocnic v Pardubicích a Čáslavi, upřesnil. Záchranná služba povolala i vrtulník, ten se ale vracel prázdný.

Doprava na celé trati mezi Čáslaví a Třemošnicí byla zastavena a místo vlaků jezdily autobusy. Před 18:00 byl potom provoz na trati obnoven. 

Jak se stalo, že proti sobě jely dva vlaky, není zatím zřejmé. „V tuto chvíli nelze vyloučit, že k nehodě došlo v důsledku lidské chyby,“ připustil však mluvčí drah. Je to možné i podle vyšetřovatelů Drážní inspekce, oficiální výstup z vyšetřování ale ještě nezazněl od inspektorů ani od policie. „Na místě je výjezdová skupina, která dokumentuje místo události, ohledává lokomotivu i manipulační vlak,“ uvedla policejní mluvčí Markéta Janovská s tím, že vyšetřovatelé mají podezření, že došlo k obecnému ohrožení.

V poslední době nejde na české železnici o první takový incident. Nehody se v posledních dvou týdnech staly již tři. K první došlo 23. února, kdy se při posunu na českobudějovickém nádraží srazily dvě lokomotivy. V následujícím týdnu narazila posunující lokomotiva do osobního vlaku na jihlavském nádraží a v Havlíčkově Brodě se střetl posunový díl s nákladním vlakem.

Navíc se ještě staly dva incidenty, kdy vlak projel návěst Stůj a přiblížil se jinému. První případ se stal 22. února v Ejpovicích na Rokycansku, kde projel návěst expres z Prahy do Mnichova a zastavil na dohled od osobního vlaku, další 2. března, kdy soupravový vlak bez cestujících projel návěst na pražském smíchovském nádraží a zastavil 37 metrů od pracovního vlaku.