Soud podmíněně zastavil řízení s mužem, který rasisticky urážel zpěváka Bangu

Události: Soud podmíněně zastavil soud s mužem, který urážel zpěváka Bangu (zdroj: ČT24)

Podmíněně na zkušební dobu dvou let zastavil Okresní soud v Ostravě trestní řízení s Pavlem Pencákem, který na Facebooku napsal nenávistný vzkaz na adresu zpěváka Radoslava Bangy ze skupiny Gipsy.cz. Banga při udílení cen Český slavík 2016 vyjádřil nesouhlas s oceněním zpěváka skupiny Ortel, která bývá spojována s extremistickou scénou. Lidé za to Bangovi na sociální síti vulgárně nadávali.

Tomáš Ortel získal v anketě Český slavík v roce 2016 druhou cenu v kategorii zpěvák roku. Skupinu Ortel, v níž zpívá, někteří spojují s extremistickou scénou a vyčítají jí rasistické texty.

Když k vyhlášení druhého místa došlo, Radoslav Banga se zvedl a odešel ze sálu. Na sociálních sítích za to čelil nenávisti. Zpěváka i jeho bratra musela dokonce několik týdnů hlídat policie.

Kvůli rasistickým vyhrůžkám kriminalisté obvinili celkem 12 lidí. Byl mezi nimi i Pavel Pencák. „Černá svině, to je lichotka, jsi jen hnusná špína…. Plyn moc jednoduché, podříznout tě ve stylu slimáků!“ napsal na sociální síti.

„Bylo to psáno ve vzteku a bylo tam už mnoho komentářů napsáno a takříkajíc jsem se nechal strhnout davem,“ omlouval Pencák své chování. „Už se to nestane, ponaučení mám,“ sypal si popel na hlavu.

Soud řízení zastavil, žalobkyně i Banga zvažují odvolání

Soudce trestní řízení s Pencákem zastavil – podmíněně na dva roky. I proto, že se přiznal a projevil lítost. Za rasistické urážky navíc zaplatil Radoslavu Bangovi 5 tisíc korun a dalších 8 tisíc poslal Fondu Obětí trestných činů.

„Když opět nějak zaváhá, byť jen přestupkem, tak se trestní řízení povede,“ upozornila státní zástupkyně Jana Faitová.

Radoslav Banga k soudu nepřišel. Jeho zmocněnkyně i žalobkyně zvažují odvolání. „Neuvědomuje si závažnost svého trestného činu, protože se mému klientovi omluvil pouze pro forma, a to navíc téměř dva roky po tom, co útok spáchal,“ uvedla o Pavlu Pencákovi Bangova zmocněnkyně Klára Kalibová.

Kvůli rasistickým výrokům na adresu Radoslava Bangy už padlo devět odsuzujících rozsudků. Nejvyšší trest, osmnáctiměsíční podmínku dostal v Prostějově Aleš Rozsíval. Další dva obžalovaní na soud teprve čekají.