Orlovská nemocnice má přijít o část lůžkového oddělení. Starosta města to považuje za „podraz“

Problémy v orlovské nemocnici (zdroj: ČT24)

Nemocnice v Orlové zřejmě přijde o část akutního lůžkového oddělení. Rozhodla o tom odborná skupina, která měla za úkol posoudit nutnost změn, které v červnu navrhl Moravskoslezský kraj.

V létě avizované změny způsobily největší nevoli právě v orlovské nemocnici. Došlo zde i k demonstracím. Starosta Orlové Miroslav Chlubna (Nezávislí a Změna pro lidi) považuje výsledek jednání odborné skupiny Moravskoslezského kraje za „podraz“.

„Máme funkční internu, nefunkční byla v Havířově, nefunkční byla v Karviné. Tam mají nedostatečný personál, my to tady máme všechno v pořádku,“ dodal na adresu rozhodnutí kraje o přesunu interního oddělení orlovské nemocnice. S přesunem interny zaměstnanci zařízení zásadně nesouhlasí.

Nesouhlas projevili na červnové demonstraci

Svůj názor zdravotníci, ale i občané města dali najevo už na červnové demonstraci. Tu chtějí příští týden zopakovat rovnou před krajským úřadem. S postojem zaměstnanců, obavami Orlovanů i vedení města o ztrátě nemocnice však kraj nesouhlasí.

„Nezmění se nic, protože v momentě, kdy (pacienti, pozn. red.) přijdou do nemocnice, tak budou ošetřeni na ambulancích, které tam jsou. A ambulance všechny zůstanou,“ sdělil Martin Gebauer (ANO), náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro zdravotnictví.

Jediné, co se podle něj změní, je to, že budou-li pacienti potřebovat využívat lůžkovou část interny, chirurgie či ortopedie, tak budou muset využít služeb jiné nemocnice.

Podobně vyhrocená situace byla i v bílovecké nemocnici na Novojičínsku. Kraj ale usoudil, že tady zřejmě změny nebudou nutné. Definitivní rozhodnutí o osudu nemocnic přinese zasedání zastupitelů kraje na konci příštího týdne.

Demonstrace v Orlové (zdroj: ČT24)