Dvojvládí na lékařské fakultě v Ostravě končí. Povede ji rektor Jan Lata

Vedením Lékařské fakulty Ostravské univerzity je od čtvrtka podle mluvčího univerzity Adama Soustružníka dočasně pověřen rektor Jan Lata. Rozhodlo o tom ministerstvo školství. Končí tak složitá personální situace, kdy v jednu chvíli nejmladší lékařskou fakultu v zemi ovládali dva děkané.

Nestandardní situace na lékařské fakultě v Ostravě trvala od léta. Kvůli rozhodnutí soudu se do čela fakulty mohl vrátit někdejší děkan Pavel Zonča, kterého akademický senát fakulty kvůli výhradám odvolal v roce 2016. Po jeho tehdejším odvolání školu převzal Arnošt Martínek. Když soud letos rozhodl, že složení senátu, který před dvěma lety Zonču odvolal, bylo chybné a vrátil věc rektorovi k dalšímu projednání, měla lékařská fakulta fakticky děkany dva.

Rektor se dvojvládí děkanů snažil vyřešit už v létě, kdy předběžným opatřením zakázal Zončovi vykonávat funkci děkana. Zonča ale soudně napadl i toto předběžné opatření a uspěl, protože podle soudu rektor takto postupovat neměl. Fakulta ale dva děkany mít nemůže, proto rektor později rozhodl, že než se spor vyřeší, postaví předběžným opatřením mimo funkci děkana Martínka.

Podle Soustružníka Zončovi ke konci října vypršel mandát, Martínek nakonec ze své funkce odstoupil. Mluvčí dodal, že dočasné pověření rektora vedením fakulty nebude znamenat žádné personální změny, proděkané dále budou ve svých funkcích. Cílem je, aby akademický senát v nových volbách co nejdříve vybral nového děkana.

Zonča ovlivnil dění v ostravské FN

Návrat Zonči výrazně ovlivnil i dění ve Fakultní nemocnici Ostrava. Zonča bývá úzce spojován s bývalým ředitelem nemocnice Evženem Machytkou, který před několika dny odstoupil z funkce. Společně stáli za personálními změnami v nemocnici, při nichž byli v krátké době odvoláni čtyři přednostové. Jejich odvolání musí podepsat společně právě ředitel a děkan fakulty.

S postavením Zonči v čele fakulty a jeho rozhodnutími směrem k nemocnici univerzita nesouhlasila. Vztahy mezi nemocnicí a fakultou se za fungování Zonči s Machytkou výrazně zhoršily. Machytka v čele nemocnice nahradil někdejšího sociálnědemokratického ministra Svatopluka Němečka, jehož po nástupu do funkce ministra zdravotnictví odvolal z ředitelského místa Adam Vojtěch (za ANO).

Spory Machytky v čele FNO se zaměstnanci vygradovaly minulý týden. Machytka po nich odstoupil. Novým ředitelem Fakultní nemocnice Ostrava se od pondělka stal dosavadní náměstek ředitele Petr Vávra