Kvůli utonutí dětí na jezeře Lhota obvinila policie tři lidi

Letní úmrtí dvou sedmiletých dětí při koupání na jezeře Lhota nedaleko Staré Boleslavi má dohru. Policie obvinila tři lidi z usmrcení z nedbalosti. Není však zřejmé, zda stíhá zaměstnance koupaliště nebo návštěvníky.

„Kriminalisté obvinili dvě ženy a jednoho muže z trestného činu usmrcení z nedbalosti, za který jim hrozí v případě odsouzení trest ve výši až šesti let. Více podrobností v této fázi vyšetřování nebudeme sdělovat,“ uvedla policejní mluvčí Markéta Johnová s tím, že vyšetřování pokračuje.

Podle čestného předsedy Česko-vietnamské společnosti Marcela Wintera se někteří příslušníci vietnamské komunity domnívají, že obviněni byli příbuzní chlapců. Kdyby byli pravomocně odsouzeni, chce pro ně Česko-vietnamská společnost žádat o prezidentskou milost. „Byli již potrestáni tím nejvyšším trestem, úmrtím obou chlapců,“ zdůraznil Winter.

K tragédii na jezeře Lhota došlo 2. srpna. Dva chlapce, které jejich rodiče pohřešovali, našli potápěči asi po dvou hodinách od nahlášení. Záchranáři již dětem nedokázali pomoci, resuscitace byla neúspěšná.

V souvislosti s událostí se objevily spory o to, zda personál koupaliště reagoval adekvátně. Podle některých médií otálel s pomocí rodičům, kteří děti vietnamské národnosti hledali. Podle serveru iRozhlas dorazila pomoc až po dvou hodinách od chvíle, co chlapci zmizeli, protože dřív ji nikdo nezavolal. Server iDNES.cz však tehdy citoval ředitele areálu Roberta Nedvěda, který ujistil, že zaměstnanci areálu udělali pro záchranu dětí maximum.