Dlouhé stráně pohání nový skoro 40tunový kolos. Elektrárna s ním vyrobí více energie

Rekonstrukce Dlouhých strání (zdroj: ČT24)

Vodní přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně na Šumpersku bude od listopadu výkonnější. A to díky novému oběžnému kolu, které nahrazuje svého více než dvacet let starého předchůdce. Obří ústrojí, které v pondělí technici instalovali, roztáčí jednu ze dvou turbín elektrárny. Na místo určení putovalo kolo až ze Slovinska. Podle ČEZu vyjde celá operace na necelých 150 milionů korun.

Čtyřicetitunový kolos s průměrem přes 4,5 metru umožní zvýšit roční produkci elektrické energie až o 7 milionů kilowatthodin, což představuje roční spotřebu elektřiny zhruba 3000 domácností, uvedli zástupci společnosti ČEZ.

Novinka má devět lopatek, původní kolo obsahovalo o dvě méně. „Možnosti modelování oběžných jednotek jsou nyní na nové úrovni. Ze studie vyšlo, že když kolo bude mít více lopatek, bude zároveň účinnější a bude moci fungovat v širším provozním pásmu,“ sdělil šéf přečerpávací elektrárny Vítězslav Chmelař.

Podle detailního zadání se nejdříve vyrobil zhruba desetinásobně zmenšený model a po jeho úspěšných zkouškách jsme kolo zadali do výroby. Nové oběžné kolo bude mít kromě vyšší účinnosti také podstatně širší provozní rozsah a delší životnost.
Vítězslav Chmelař
šéf přečerpávací elektrárny

Elektrárna prošla náročnými opravami

ČEZ ve druhém pololetí investuje do modernizace a oprav přečerpávací elektrárny více než 200 milionů korun, největší část připadá právě na výměnu jednoho z oběžných kol. Už v létě prošla Elektrárna letní odstávkou. Poprvé od svého napuštění se vyprázdnila její dolní nádrž, v níž dělníci vyztužili skalní svah. Tyto práce skončily v září.

Další opravy se pak týkají druhého soustrojí Dlouhých strání, konkrétně výměny mohutného vinutí generátoru a amortizéru. Rozpočet této investiční akce činí 19 milionů korun. V elektrárně jsou ještě naplánovány další opravy menšího rozsahu.

Přečerpávací vodní elektrárny slouží jako pomyslná rychlá záloha celé energetické soustavy. Za první pololetí v České republice vyrobily celkem 628,8 milionu kilowatthodin elektřiny. Meziroční růst činil čtyři procenta. Kromě Dlouhých strání provozuje ČEZ také přečerpávací elektrárny Dalešice a Štěchovice.

Oprava přečerpávací elektrárny (zdroj: ČT24)