Přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně je vyčerpaná. Při odstávce ji dělníci zpevní a opraví

Oprava přečerpávací elektrárny (zdroj: ČT24)

Přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně prochází letní odstávkou. Skupina ČEZ ji využívá pro další investice a opravy. Poprvé od svého napuštění se vyprázdnila dolní nádrž, v níž dělníci vyztužují skalní svah. Práce potrvají do konce září.

Elektrárna je v provozu dvě desítky let. Podle zástupců skupiny ČEZ se během té doby již některá její zařízení a klíčové součásti dostaly na samu hranici životnosti a je třeba je opravit.

I z tohoto důvodu se nyní provádí sanace dolního svahu o ploše 2700 metrů čtverečních. „Po skončení prací bude vyztužený svah schopen zajistit fungování nádrže, ve které kolísá voda, po dobu nejméně čtyřiceti dalších let,“ sdělil redaktor České televize Marek Vrlák. Zakázka za 30 milionů korun by měla být hotova do konce září.

Opravy za 200 milionů korun

Energetická firma ve druhém pololetí letošního roku do modernizace a oprav vodní přečerpávací elektrárny Dlouhé stráně investuje dohromady více než 200 milionů korun. Elektrárna kvůli tomu bude až do 10. září celá mimo provoz. Pro turisty je ale dílo včetně okolí i v době odstávky přístupné.

Vodní přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně v prvním pololetí letošního roku zvýšila produkci o procento na 352,8 milionu kWh elektrické energie z 349,3 kWh ve stejném období loňského roku.
Vladislav Sobol
mluvčí Skupiny ČEZ

První soustrojí elektrárny je odstaveno do 10. září a druhé do 11. listopadu. Hlavní investiční akcí je výměna starého oběžného kola přečerpávací elektrárny za nové, což si vyžádá 145 milionů korun. Kolo o průměru 4,5 metru a váze bezmála 40 tun bude možné provozovat už od malých výkonů. Podle odborníků má nová jednotka také vyšší účinnost. Vyrobí tak ročně až o sedm milionu kWh elektřiny navíc oproti současnému stavu.

U druhého soustrojí přečerpávací elektrárny Dlouhé stráně technici vymění mohutné vinutí generátoru a amortizéru. Rozpočet této investiční akce činí 19 milionů korun. V elektrárně jsou ještě naplánovány další opravy menšího rozsahu.

Dílo je turistickým magnetem

Produkce přečerpávací elektrárny v posledních letech roste. Souvisí to s jejím stále častějším využíváním ke stabilizaci energetické soustavy, kterou zatěžují výrazné a nepředvídatelné výkyvy v dodávkách elektřiny z českých i zahraničních obnovitelných zdrojů.

Elektrárna Dlouhé stráně byla zprovozněna v roce 1996 a její produkce se zvyšuje. Energetické zařízení navíc přitahuje turisty do regionu, který je na jejich přílivu značně závislý. Nad elektrárnu loni zavítalo rekordních 97 661 lidí. Počet návštěvníků se ve srovnání s rokem 2016 zvýšil o 15 procent.

Přečerpávací elektrárny slouží jako obrovské akumulátory. V energetické soustavě mají funkci jak při využití přebytku energie, která se pak používá pro přečerpání vody z dolní do horní nádrže, tak v období jejího nedostatku, kdy přečerpávací elektrárny elektřinu vyrábějí a prodávají za vyšší cenu. Zároveň stabilizují energetickou soustavu.