V Liberci s náskokem vyhráli Starostové pro Liberecký kraj. Jednají s ANO, ODS a LOL

V Liberci zvítězili se 32 procenty Starostové pro Liberecký kraj, které vede současný zastupitel Jaroslav Zámečník. Na druhém místě je ANO s 21 procenty před třetí Změnou pro Liberec, která má 13 procent. Do zastupitelstva míří ještě ODS a velmi těsně také Liberec otevřený lidem - LOL! Volební účast v Liberci dosáhla 41 procent. O široké koalici jednají Starostové, ANO, ODS a LOL.

Starostové pro Liberecký kraj získali 16 mandátů v zastupitelstvu, které má 39 členů. Druhé ANO má 11 zastupitelů, třetí Změna pro Liberec šest mandátů, ODS čtyři a LOL dva.

Do libereckého zastupitelstva se nedostali sociální demokraté, komunisté, ale ani současný primátor Tibor Batthyány (dříve ANO), který kandidoval v čele hnutí PRO 2016 s podporou Svobodných, nebo bývalá primátorka Martina Rosenbergová, která vedla kandidátku Liberec Plus+, dříve byla lídrem sociální demokracie.

Široká koalice bez Změny

Vítězní Starostové pro Liberecký kraj jednají o široké koalici s ANO, ODS a Liberec otevřený Lidem-LOL. Vytvořit chtějí jedenáctičlennou radu, v níž by měli primátora a dva ze čtyř uvolněných náměstků. Po nedělním jednání to řekl lídr Starostů Jaroslav Zámečník. Koalice by v zastupitelstvu měla většinu 33 mandátů z 39. V opozici by skončila jen Změna pro Liberec, která byla v minulém období členem vládnoucí koalice.

„Budoucí spolupráce s ANO vypadá na dobré cestě. Navrhli jsme, aby rada byla jedenáctičlenná a byli v ní čtyři partneři podobně jako je tomu na Libereckém kraji,“ doplnil Zámečník. Primátorem by měl být právě Zámečník a náměstky za starosty Jiří Šolc a Ivan Langr. Celkem by měl mít primátor čtyři náměstky stejně jako dosud, celkový počet radních by se ale zvýšil z devíti na 11.

„Chtěli bychom, aby pod starosty patřila bezpečnost, čistota ve městě a také doprava, silnice, opravy chodníků a parkovací místa,“ řekl Zámečník. Ve své kompetenci si chce vítěz ponechat také školství a sociální oblast. V kompetenci ANO by tak mohl být rozpočet, hospodaření či investice. Zámečník nevyloučil, že koalice může být i užší, záleží na tom, jak se k nabídce spolupráce postaví ostatní strany. „Nejbližší další schůzka bude ve středu zřejmě odpoledne,“ dodal. 

K vytvoření koalice by v Liberci stačilo, kdyby se spojili vítězní Starostové s ANO, v zastupitelstvu by uskupení mělo poměrně silnou většinu 27 hlasů. „Rádi bychom ale, abychom byli tři partneři, aby v městské radě neměl nikdo nadpoloviční většinu a vždycky se museli alespoň dva partneři shodnout,“ řekl Zámečník. ANO je podle svého lídra Jiřího Němečka připraveno se Starosty spolupracovat. „Musíme si ale ty návrhy nechat posvětit v naší místní organizaci, to bude v úterý,“ řekl Němeček.

Po volbách 2018 - Liberec (zdroj: ČT24)

Před čtyřmi lety v Liberci zvítězila Změna pro Liberec s 25,5 procenta a dvanácti mandáty. Za ní skončilo ANO s 18,1 procenta a devíti mandáty. Třetí byli Starostové pro Liberecký kraj se 16,6 procenta a osmi mandáty. Do zastupitelstva se dostaly ještě ČSSD, KSČM, TOP 09 a ODS. Volební účast tehdy dosáhla 35,7 procenta.

Koalici vytvořila Změna pro Liberec s ANO, primátorem se stal Tibor Batthyány. V zastupitelstvu měli dohromady 21 hlasů. Jenže v prosinci 2016 zrušilo ANO svou libereckou organizaci, čímž všem včetně Batthyányho zaniklo členství. V dubnu 2017 vypověděla Změna koaliční smlouvu s tím, že chce širší koalici, spolupráce ale pokračovala dál. Letos se Batthyány stal předsedou nově vzniklé strany PRO 2016.

Referendum v Liberci není platné

V Liberci se konalo také místní referendum k investicím města nebo bezplatné městské dopravě pro děti a seniory nad 65 let, které však není platné. Přestože se uskutečnilo souběžně s komunálními volbami, hlasovalo v něm jen 14,85 procenta oprávněných voličů. K platnosti byla ale zapotřebí účast minimálně 35 procent.