Kvůli krádežím zbraní z muničního skladu ve Vrběticích půjde před soud šest lidí

Zlínská státní zástupkyně obžalovala šest lidí z nedovoleného ozbrojování, krádeže a podílnictví. Za nejzávažnější z těchto trestných činů, nedovolené ozbrojování, jim hrozí až osm let za mřížemi. Policie v polovině července navrhla obžalovat celkem osm lidí, dvě osoby se k trestné činnosti doznaly.

Skupina osmi lidí vnikla podle policie do uzavřeného a střeženého areálu ve Vrběticích, kde v roce 2014 vybuchly dva muniční sklady firmy Imex Group, několikrát mezi prosincem 2016 a jarem 2017. Zbraně rozmetané po areálu výbuchem měla skupina vynášet ven, zprovozňovat je a prodávat. Při domovních prohlídkách u nich kriminalisté našli několik kompletních samopalů i neúplné zbraně a náboje.

Státní zástupkyně podala na začátku srpna obžalobu k okresnímu soudu ve Zlíně na šest osob pro několik trestných činů: nedovolené ozbrojování, krádež a podílnictví. „Nejzávažnějším z nich je nedovolené ozbrojování, kde jsou obvinění ohroženi až osmi lety odnětí svobody,“ řekla zlínská žalobkyně Ilona Chudárková, která má případ na starosti.

Na dvě osoby z osmi obžalobu nepodala, protože shledala důvody k podmíněnému zastavení jejich trestního stíhání. „Tyto dvě osoby se ke své trestné činnosti doznaly, a protože nebyly ohroženy vysokou trestní sazbou, stanovila jsem jim zkušební dobu, po kterou se nesmí dopustit trestné činnosti,“ vysvětlila.

První ze skladů firmy Imex Group explodoval v říjnu 2014, druhý pak v prosinci téhož roku. Při prvním výbuchu zemřeli dva lidé. Oblast kolem skladů policie stále čistí od rozmetané munice. Od července se ale zmenšila plocha uzavřené oblasti. Vlastníkům nemovitostí v areálu totiž bylo do užívání vráceno 40 až 45 procent území, kam dosud policie omezovala přístup. Zásah policejních pyrotechniků ve Vrběticích by mohl skončit v první polovině roku 2019.

Loni tehdejší ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) potvrdil, že policie v souvislosti s krádežemi zbraní z areálu nepochybila. „Vrbětický muniční areál je velmi rozsáhlý areál, který se rozprostírá v nepřehledném a náročném terénu,“ doplnila zlínská policejní mluvčí.