Majitelé nemohou na vrácených pozemcích ve Vrběticích hospodařit

Pozemky ve Vrběticích (zdroj: ČT24)

Majitelé mohou po třech a půl letech vstoupit na část pozemků v okolí muničních skladů ve Vrběticích. Nemohou je ale bez omezení užívat. Přitom potřebují vytěžit kůrovcové dřevo nebo pokosit pastviny. Policie totiž nemůže garantovat, že jsou pozemky bezpečné pro techniku.

Obci Vlachovice – Vrbětice patří v okolí muničních skladů dvacet hektarů lesa. Tři a půl roku tam kromě policistů nikdo nemohl, od 1. července už ano, ale s omezením.

Výbuchy v roce 2014 rozmetaly tisíce kusů nábojů, střepin a roznětek. Pyrotechnici životu nebezpečné části munice sbírali. Že ale na 250 hektarech lesů a luk našli všechno, garantovat nemohou. „Pokud nebudu mít jistotu, tak určitě nebudu posílat nikoho, aby ten náš les udržoval,“ řekl starosta obce Zdeněk Hovězák (STAN).

V současné době jsou pozemky způsobilé pro běžný pohyb osob bez využití těžké techniky. Do provedení komplexní pyrotechnické asanace nedoporučuji realizovat těžbu dřeva, na loukách nedoporučuji využívat těžkou techniku například k orbě. Realizace výše uvedených činností může mít za následek ohrožení života, zdraví a majetku.
velitel zásahu

Majitelé nemohou pracovat ani v lesích, ani na pastvinách. „Je to úplně bezcenné. Plno divočáků, všechno rozryté, nedá se to sekat,“ postěžovala si jedna z majitelek pozemků. Navíc každý, kdo se přiblíží k policejním páskám, které pozemky ohraničují, musí počítat s kontrolou.

Starosta Vrbětic chce s velitelem zásahu znovu jednat. V této situaci na pozemcích nemůže nic dělat. Stoprocentní asanace nebyla kvůli rozloze území možná, hloubkový průzkum pyrotechnici udělali jen v části areálu.

  • Bývalý armádní muniční areál leží v blízkosti Vrbětic, místní části obce Vlachovice na Zlínsku. Dnes je ve správě Vojenského technického ústavu, který ho pronajímá soukromým firmám.
  • 16. října 2014 vybuchl sklad číslo 16. Bylo v něm 58 tun vojenského materiálu včetně munice a zbraní.
  • 3. prosince 2014 vybuchl i sklad číslo 12 s 98 tunami vojenského materiálu.
  • Oba sklady si pronajímala ostravská společnost Imex Group. Při prvním výbuchu zahynuli dva její zaměstnanci, jejich pozůstatky našli pyrotechnici až o měsíc později.
  • Policie oba výbuchy vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení, na případu pracuje speciální tým policejního prezidia.
  • V areálu jsou tři desítky skladů. Podle ministerstva vnitra bylo v 27 skladech v areálu uloženo asi sedm tisíc tun materiálu včetně tisíce tun výbušniny. Munice uskladněná v dalších skladech byla z Vrbětic odvezena.