Policie navrhla obžalovat osm lidí kvůli krádeži zbraní z muničního skladu ve Vrběticích

Kvůli krádeži zbraní ve Vrbětickém areálu obvinila policie osm lidí (zdroj: ČT24)

Policisté navrhli státnímu zastupitelství obžalovat osm lidí z krádeže zbraní z muničního skladu ve Vrběticích na Zlínsku. Oznámila to mluvčí zlínské krajské policie Lenka Javorková. Obviněným hrozí až osm let vězení. Ve vrbětickém areálu vybuchly roku 2014 dva sklady firmy Imex Group, po výbuchu byl areál uzavřen a střežen. Skupině lidí se ale podle policie podařilo několikrát do střeženého prostoru vniknout.

Dva muži údajně kradli z areálu zbraně rozmetané do okolí výbuchem a jejich součásti a prodávali je. Zbraně byly podle policejní mluvčí Javorkové zrezavělé a poškozené. Část z obviněných ale ukradené zbraně uváděla do provozu a chtěla je dále přeprodávat.  V tom jim ale policisté zabránili. Při domovních prohlídkách u podezřelých podle mluvčí kriminalisté našli několik kompletních samopalů i neúplné zbraně, části samopalů a náboje.

První obvinění v této kauze padla již v červenci 2017 krátce poté, co policisté odhalili neoprávněná vniknutí do areálu. Sedm mužů a jednu ženu ve věku od 24 do 55 let postupně policie obvinila z trestného činu nedovolené ozbrojování, a některé z nich navíc z krádeže a podílnictví. Obvinění jsou z okresů Uherské Hradiště a Vsetín. Čtyři z nich již byli v minulosti trestáni, dva obvinění jsou dokonce v současnosti za krádeže v podmínce.

Podezřelí vnikli podle loňského vyjádření ředitele krajské policie Jaromíra Tkadlečka do areálu muničních skladů od prosince 2016 do jara 2017 ve třech až šesti případech. Tkadleček loni uváděl, že část zbraní nalezených u podezřelých mohla být funkční.

Zároveň ale popřel, že by se zlodějům podařilo najít funkční zbraně ve vrbětickém areálu. „Poslední funkční zbraně a munice, která tady byla skladovaná, odjela 23. prosince 2015,“ uvedl loni v září.

Poté, co muži do areálu vnikli, posílila policie jeho ostrahu. Oblast byla ohraničená plotem, prostor hlídaly i pohybová čidla a kamery. O neprostupnost se starala jak policie, tak i bezpečnostní agentura. Podle vyjádření policejního ředitele Zlínského kraje Jaromíra Tkadlečka z podzimu 2017 ale areál nešlo proti vniknutí stoprocentně zabezpečit.

Loni tehdejší ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) potvrdil, že policie v souvislosti s krádežemi zbraní z areálu nepochybila. „Vrbětický muniční areál je velmi rozsáhlý areál, který se rozprostírá v nepřehledném a náročném terénu,“ podotkla nyní mluvčí policie. 

Jeden sklad ve Vrběticích explodoval v říjnu 2014 a v prosinci 2014 další. Při prvním výbuchu zemřeli dva lidé. Policie exploze vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení. Oblast kolem skladů policie stále čistí od rozmetané munice. Od července se ale zmenšila plocha uzavřené oblasti. Vlastníkům nemovitostí v areálu totiž bylo vráceno do užívání 40 až 45 procent území, kam dosud policie omezovala přístup. Zásah policie ve Vrběticích by mohl skončit v první polovině roku 2019.