Chovanec: Policie v kauze krádeží zbraní ve Vrběticích nechybovala

Policie v souvislosti s krádeží zbraní z muničního areálu ve Vrběticích na Zlínsku nepochybila. Na tiskové konferenci přímo na místě to řekl ministr vnitra Milan Chovanec. Policie podle něj byla aktivní, k zadržení pachatelů vedly policejní informace, ne udání.

Muži ze Zlínska se do areálu muničních skladů dostávali opakovaně od konce roku 2016 až do letošního jara. Při domovních prohlídkách u nich policie našla zhruba 20 samopalů a necelých 20 kilogramů výbušnin. 

„Je velmi důležité, že policie ty lidi chytila, že je identifikovala, že zjistila sama nelegální vstup do toho areálu,“ řekl dnes novinářům ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Nebylo to na základě udání, dodal. Stejně jako policejní prezident Tomáš Tuhý odmítl, že by policie v tomto případě jakkoli chybovala.

Krajský policejní ředitel Jaromír Tkadleček na tiskové konferenci oznámil, že v areálu už není žádná funkční munice. „Všechna prošla výbuchem,“ dodal.

Minulý týden Tkadleček připustil, že hlavní zodpovědnost za vniknutí mužů do areálu nese jako velitel zásahu on. Současně přiznal, že zabezpečit stoprocentně areál je virtuální realita. „Jsem přesvědčen, že s těmi silami a prostředky, které máme k dispozici, jsme udělali maximum možného,“ řekl Tkadleček.

Policie v souvislosti s krádeží střelných zbraní a výbušnin z okolí skladů vyšetřuje pět lidí. Dva z nich už byli obviněni z nedovoleného ozbrojování, za což jim hrozí až osm let vězení. Některé ukradené zbraně se pokusili prodat. Když se na jaře zjistilo, že byl narušen areál, ve kterém koncem roku 2014 vybuchly dva muniční sklady společnosti Imex Group, posílila policie jeho ostrahu.