V Olomouci začali měřit vliv vody na teplotu ve městě. Experti hledají cestu, jak město lépe ochladit

Vliv vodních prvků, například kašen, na tepelný komfort v olomouckém městském prostředí měřili tento týden na Horním náměstí akademici z Katedry geografie Univerzity Palackého. Zjištění mají sloužit k lepší tepelné pohodě Olomoučanů během letních období.

Česko–izraelský projekt Michala Lehnerta z přírodovědecké fakulty zaštítila Technologická agentura České republiky. Podle Martina Jurka z katedry geografie je cílem měření zjistit, zda vodní prvky přispívají ke změně tepelného stresu. 

V letní kampani měříme tři celé dny. Vybíráme si letní dny s teplotami do třiceti stupňů, ale i tropické nad třicet stupňů.
Martin Jurek
Katedra geografie Univerzity Palackého

Odborníci díky speciálním přístrojům měřili teplotu, vlhkost, rychlost větru a tlak vzduchu v lokalitě u Herkulovy a Arionovy kašny a rovněž mezi nimi vedle Čestného Sloupu Nejsvětější Trojice. Stejná data sbírají výzkumníci ještě v Ostravě a v Plzni.

Projekt je dvouletý a zahrnuje také zimní měření. „Právě zimní období bude přínosem hlavně pro izraelskou stranu, kde zimu nemají,“ podotkl Jurek. Výsledky budou k dispozici v příštím roce a město je dostane k dispozici.

Měření tepelné pohody v Olomouci
Zdroj: Město Olomouc/Pavel Konečný

Podle náměstka primátora Aleše Jakubce (TOP 09) město Olomouc bedlivě sleduje změny klimatu. „Pro nás bude vyhodnocení tohoto projektu důležité, už proto, že sami zpracováváme studii zeleno-modré infrastruktury. Jejím cílem je ochlazování a udržení vody ve městě,“ zdůraznil Jakubec.

Teplota se vyšplhala k 36,4 stupně

Ve čtvrtek naměřili meteorologové v Olomouckém kraji 36,4 stupně Celsia, a to v Pasece na Olomoucku. Pokořen tak byl 24 let starý rekord. Teplotní maxima ke stejnému dni meteorologové v kraji přepisovali také v Luké na Olomoucku a v Olomouci-Holici. 

Teplota vzduchu byla vysoká také i v ostatních částech kraje. O rekordní hodnoty ale nešlo. Například v Přerově se stupnice teploměru dostala až na 33,7 stupně, maximum z roku 1921 ale činí 36 stupňů. 

Podle meteorologů budou vysoké teploty v kraji panovat i v pátek a sobotu. Mírně ochladit by se mělo až v jeho záveru, kdy by teploty neměly překročit hranici 31 °C.