Prodej ostravské huti pokračuje. V září se má podepsat klíčová smlouva

Italská vláda předpokládá, že společnost ArcelorMittal zlepší svůj návrh na převzetí italské ocelárny Ilva. Tento týden to uvedl vicepremiér Luigi Di Maio, který předání Ilvy odložil. Ostravské části huti ArcelorMittal, jejíž prodej je podmínkou k převzetí firmy Ilva skupinou ArcelorMittal, se změna termínu nedotkne.

Potvrdila to mluvčí hutě ArcelorMittal Ostrava (AMO) Barbora Černá-Dvořáková. „Tato změna nemá vliv na závazek skupiny ArcelorMittal, který má vůči Evropské komisi a kterým je prodej několika podniků včetně ostravského, tedy prodej huti pokračuje podle plánu, v září by měla být podepsána dohoda s novým vlastníkem,“ dodala.

Mezi firmami, které podaly nabídku na koupi ArcelorMittalu Ostrava, jsou i Třinecké železárny. Kompletní seznam zájemců bude chtít znát ministerstvo průmyslu a obchodu i odboráři, kteří se obávají o pracovní místa. O prodeji ostravské ocelárny se podle nich vědělo už dlouho předtím, než informaci potvrdilo vedení.

„Pro nás by bylo ideální, kdyby to byl český investor, vidíme například Třinec. Mají zájem o budoucnost firmy, její rozvoj a prosperitu,“ míní odborář AMO Petr Zegzulka.

Ilva již měla změnit vlastníka

Ocelárna Ilva měla být do rukou ArcelorMittalu předána již 1. července, Di Maio však transakci odložil. ArcelorMittal v květnu získal k převzetí firmy Ilva svolení od Evropské komise. To je však podmíněno prodejem jeho ostravských hutí a některých dalších aktivit v Itálii, Rumunsku, Makedonii, Lucembursku a Belgii.

Ocelárna Ilva má problémy s vysokým znečištěním a od roku 2015 se nachází pod státním dozorem. Největší světový výrobce oceli ArcelorMittal se na jejím převzetí za 1,8 miliardy eur (téměř 47 miliard Kč) v loňském roce dohodl s předchozí italskou vládou. Slíbil, že dalších 2,3 miliardy eur investuje do modernizace ocelárny. Upozornil nicméně, že do roku 2023 hodlá zrušit 5500 z celkem 14 000 pracovních míst v podniku.

„Plán (ArcelorMittalu) je z hlediska životního prostředí a pracovních míst neuspokojivý. Očekáváme od ArcelorMittalu návrhy, které budou lepší, mnohem lepší,“ uvedl Di Maio po setkání se zástupci ArcelorMittalu a odborů v Římě.

České ministerstvo průmyslu a obchodu chce v létě před dalším jednáním pracovní skupiny k budoucnosti ostravských hutí znát všechny zájemce o koupi společnosti ArcelorMittal Ostrava (AMO).

Zvláštní správce AMO Ášok Patil na květnovém jednání uvedl, že smlouva o prodeji by měla být vybraným kupujícím podepsána v září. Jediným známým zájemcem, který podal iniciační nabídku, jsou Třinecké železárny.